Κλείνει το Πανεπιστημιακό από Δευτέρα! – Ενημέρωση ζητά ο πρωθυπουργός

Δραματική είναι η κατάσταση πλέον στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλλογος Λάρισας, καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί την επόμενη εβδομάδα σε αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων.

Το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι γνωστό εδώ και καιρό στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου. Η μονάδα τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας όπως επισημαίνει το ιατρικό προσωπικό λόγω της δραματικής υποβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και έτσι από Δευτέρα δεν θα πραγματοποιούνται τα έκτακτα χειρουργεία, αλλά ούτε θα εξυπηρετούνται  τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύπτουν από τις εφημερίες. Η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού κ. Ελένη Αρναούτογλου ενημέρωσε και εγγράφως τη διοίκηση του πανεπιστημιακού για την αδυναμία αναισθησιολογικής κάλυψης των χειρουργείων. Για το θέμα είναι ενήμερος ο Ιατρικός Σύλλογος που ζητά έκτακτη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, ενώ το θέμα έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε ενημέρωση.

Η ανακοίνωση του ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, για μια ακόμα φορά εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της περιοχής μας, που έχει σαν συνέπεια την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικών και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία τους, καθώς πιέζονται από την μεγάλη προσέλευση των ασθενών, ελλείψει δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο προϋπολογισμός του 2017 περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της Υγείας, που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά, με απρόβλεπτες συνέπειες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες του χρόνου.
Σήμερα, σε μια περίοδο που η κρίση βαθαίνει αντί να αμβλύνεται, επιβάλλεται ο σχεδιασμός εθνικής μακρόχρονης πολιτικής, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δημιουργεί προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας. Το 5% του ΑΕΠ που διατίθεται σήμερα για την υγεία είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια του συστήματος και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7%).
Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και θα συνεχίσουν και στο μέλλον, αλλά ζητούν από την Πολιτεία να τους ενισχύσει στο έργο τους, ηθικά και οικονομικά, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους απρόσκοπτα.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και μετά την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της αγωνίας των Ενώσεων των γιατρών των τοπικών Νοσοκομείων για την τύχη τους, ζητάμε:

1. Την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δημόσιων δομών της περιοχής μας.
2. Την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία από 5% του ΑΕΠ στο 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας.
3. Την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτακτο κονδύλι, για να αρθεί η αδικία σε σύγκριση του με άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
4. Οι καταγγελλόμενοι από τις Ενώσεις γιατρών «εγωισμοί» δεν έχουν θέση σε θέματα περίθαλψης πολιτών.
5. Οι Διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και των Νοσοκομείων (Π.Γ.Ν.Λ.-Γ.Ν.Λ.) πρέπει να δώσουν άμεσα λύσεις, για να προλάβουν ενδεχομένως δυσάρεστες μελλοντικές εξελίξεις.

Τέλος ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, διαβεβαιώνει τους συμπολίτες μας πως, είναι πάντοτε σε ετοιμότητα για να προσφέρει έμπρακτα οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης των νοσοκομείων μας.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε ευρεία σύσκεψη φορέων με τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το συντομότερο δυνατόν.

ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                       ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

Πηγή : thessaliatv.gr