Κλιματική αλλαγή: Ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας στο Μαρόκο

Τους 45,7 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος πόλη Σίντι Σλιμάνε στο Μαρόκο, την περασμένη Παρασκευή, η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην ιστορία της χώρας.

Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 27 Μαΐου, μία τεράστια καταιγίδα σκόνης έπληξε το Ινεζγκάν, περίπου 11,5 χλμ νότια του Αγκαντίρ, στην ακτή του Μαρόκου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αν ως καιρικό γεγονός δεν μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην κλιματική κρίση, όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σοβαρότητα και η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον ως απάντηση σε ένα θερμότερο παγκόσμιο κλίμα.

Συναγερμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι ήδη από το 2026 η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού.

 

Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έσπασαν νέα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021» που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Οι τέσσερις δείκτες- κλειδί της κλιματικής αλλαγής «συνθέτουν μια εικόνα ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται», σημειώνει η έκθεση.

Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου έσπασε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2020, με το διοξείδιο του άνθρακα να φτάνει τα 413,2 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) παγκοσμίως, αύξηση 149% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα εξακολούθησαν να αυξάνουν το 2021 και στις αρχές του 2022. Εξάλλου και το μέσο επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε για να φτάσει το 2021 σε νέο ρεκόρ, αφού αυξανόταν κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστόμετρα ετησίως από το 2013 ως το 2021.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης ανέβηκε, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020.

cnn.gr