Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τα αστικά κέντρα θερμότερα κατά 8 βαθμούς Κελσίου ως το 2100

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι χειρότερος στα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου.

Σύμφωνα με Μεξικανούς ερευνητές, το φαινόμενο της αστικής θερμότητας, δηλαδή το γεγονός ότι οι πόλεις είναι θερμότερες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να αυξήσει τις θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές κατά περίπου οκτώ βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.

Τρεις ερευνητές με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Εστράδα από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών ανακάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες των πόλεων μπορούν να αυξηθούν κατά περίπου πέντε βαθμούς Κελσίου λόγω της κλιματικής αλλαγής, και επιπλέον δύο ή τρεις βαθμούς Κελσίου καθώς η άσφαλτος και το μπετόν αντικαθιστούν τα πάρκα και τις λίμνες σε μητροπόλεις, προκαλώντας την επίδραση της αστικής θερμότητας. Αυτές οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και να επιβαρύνουν περαιτέρω τους φυσικούς πόρους.

Καθώς οι μεγάλες πόλεις προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολλές εξ αυτών πιθανότατα δεν έχουν εξετάσει το φαινόμενο της αστικής θερμότητας, αναφέρει η έρευνα. Οι ερευνητές συνδύασαν σενάρια μελλοντικής θερμοκρασίας με στοιχεία από τις 1.692 από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γης μεταξύ 1950 και 2015, για τον προσδιορισμό του οικονομικού κόστους της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Εάν οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, καθώς οι πόλεις μπορούν να χάσουν έως και το 10,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2100.

Μόνο το ένα τοις εκατό της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από πόλεις, αλλά τα αστικά κέντρα παράγουν περίπου το 80% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος. Περίπου το 78% της ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως καταναλώνεται στις πόλεις, ενώ εκεί παράγονται επίσης πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

naftemporiki.gr