Κλίμα «πολιτικής ήττας» για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – «Αυτοεξευτελισμό» καταγγέλλει η ΝΔ

Περιβάλλον που μεταδίδει την αίσθηση «πολιτικής ήττας» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς κορυφώνεται η μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση: Φήμες περί σκέψεων ακόμα και για ελεγχόμενου εύρους καταψήφιση δικών του προτάσεων αν κριθεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες, ή και πληροφορίες-ενδείξεις για μικρές «ανταρσίες» μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους άρθρα ή θέματα, ανεβάζουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια και καθιστούν απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε κατ’ αρχήν το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Στον αντίποδα η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα. Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.

Προκειμένου δε να διασφαλίσει την προαναφερθείσα αποσύνδεση, εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει ακόμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας την πρώτη περίοδο της επόμενης κυβέρνησης, μια και η εκλογή Προέδρου προβλέπεται για τις αρχές του 2020.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι χαλάνε τα αρχικά σχέδια και είναι πιθανό να μην μπορεί να ελέγξει την «επόμενη μέρα», άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες εμπεριέχουν και το σενάριο ελεγχόμενης αποχής αριθμού βουλευτών του από την δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα, ούτως ώστε να μην ξεπεράσουν οι θετικές ψήφοι τους 179 (και να χρειάζονται δηλαδή 180 στην επόμενη Βουλή για να αποφασιστεί αλλαγή), ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για μεγάλη αποχή, προκειμένου να μην συγκεντρωθούν ούτε καν 150 θετικές ψήφοι, και να ακυρωθεί η διαδικασία αλλαγής του επίμαχου άρθρου.

«Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά», σχολίασε ο κ. Γ.Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει μια τέτοια «υπαναχώρηση» στην δεύτερη ψηφοφορία.

Σε ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό μεταφέρθηκε ως δήλωση Κατρούγκαλου περί δήθεν απόσυρσης προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι fake news αυτό, δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε την ΝΔ να μην σπεύδει να υιοθετεί τέτοια fake news.

«Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξελίσσεται σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν, χαλάλι τους», σχολίασαν από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.

«Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες». Νωρίτερα το μεσημέρι είχε αποφασιστεί η ψηφοφορία να διεξαχθεί με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εκδοχή όπως προτείνονται από τις εκατέρωθεν πλευρές.

Ενα ψηφοδέλτιο που να εμπεριέχει και τις «κατευθύνσεις» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνο της ΝΔ που να έχει λιτή περιγραφή των προς αναθεώρηση διατάξεων. Πιθανώς να υπάρξει και ένα τρίτο, με συμπληρωματικές προτάσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές. Πέραν των προαναφερομένων, ειδικότερο ενδιαφέρον προκαλεί και το φαινόμενο άλλων αναταράξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Ι.Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 που προτείνει το κόμμα του για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και πως θα υπερψηφίσει το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (που προτείνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ). Την ίδια στιγμή και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Στ. Κοντονής, εμφανίζονται με επιμέρους διαφωνίες για θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (άμεση εκλογή Προέδρου, «δεσμευτικότητα» κ.ά.)

kathimerini.gr