ΚΚΕ(μ-λ) Τρικάλων: Όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Νύχτα κατατέθηκε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δείγμα της έντονης πίεσης που δέχονται τα κυβερνητικά επιτελεία για να προχωρήσουν και να εντείνουν την αντεργατική πολιτική. Ο οδοστρωτήρας δικαιωμάτων που έχουν εξαπολύσει δεν γνωρίζει από διακοπές κι έτσι στα τέλη του Ιούλη αποφάσισαν να θέσουν προς συζήτηση το σχέδιο νόμου, με στόχο απ’ ό,τι φαίνεται, να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, το προχώρημα της αντιασφαλιστικής επίθεσης φανερώνει πως η κυβέρνηση βιάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, να επεκτείνει την ισοπέδωση σε όλο το φάσμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη δημιουργία του «Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης», όπου θα υπάγονται όσοι πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά από 1/1/2022 και στο οποίο θα πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική. Κάθε εργαζόμενος θα αποκτά τον λεγόμενο «ατομικό κουμπαρά», μέσα στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Τα χρήματα αυτά θα είναι στη διάθεση των αρπακτικών του χρηματιστηρίου και τα κέρδη ή οι ζημιές που θα προκύψουν θα συνυπολογίζονται για το ύψος της σύνταξης που θα λάβει τελικά ο εργαζόμενος. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ξεζουμίζονται, αλλά το τι ποσό και πότε θα τους επιστραφεί με τη μορφή σύνταξης παραμένει ανοιχτό. Σε περίπτωση, δε, φαλιρίσματος αυτών των «επενδύσεων», οι υποτιθέμενες εγγυήσεις της κυβέρνησης για «ελάχιστη ανταποδοτική μηνιαία επικουρική σύνταξη» είναι εντελώς απροσδιόριστες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Όμως, το νομοσχέδιο θα θίξει άμεσα και τους νυν ασφαλισμένους και θα έχει σοβαρές έως πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις συντάξεις τους μόλις αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος. Ήδη, όπως φαίνεται, η επιβάρυνση για το κόστος μετάβασης θα πέσει στο λαό και τους εργαζόμενους. Επιπλέον, το νέο ασφαλιστικό για τα επικουρικά ταμεία είναι ταυτόχρονα και ο προάγγελος για επιβολή κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στα κύρια ταμεία ασφάλισης συνολικά, που είναι και ο βασικός στόχος κυβέρνησης-κεφαλαίου

Οι καθυστερήσεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου και οι παλινωδίες των προηγούμενων ημερών οφείλονται στις επιφυλάξεις των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και στην απαίτηση μεγαλύτερων δεσμεύσεων και εγγυήσεων από την ντόπια κυβέρνηση ότι το κόστος μετάβασης στο νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης δεν θα μπει εμπόδιο στη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ. Οφείλονται επίσης σε αντιθέσεις για το πώς θα μοιραστεί η “πίτα” ανάμεσα στις μερίδες του κεφαλαίου που θα εμπλακούν με το “ξεκοκάλισμα” των ασφαλιστικών εισφορών.

Καμία σχέση με τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν έχουν οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν! Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης σαν εξασφάλιση ενός «βιώσιμου» ασφαλιστικού συστήματος, με οφέλη για τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τεράστιο δώρο για το ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα έχει τη δυνατότητα να «βάλει χέρι» στο ζεστό χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων και να το τζογάρει (να κάνει τις πολυπόθητες επενδύσεις που διατυμπανίζει η κυβέρνηση).

Το δικαίωμα στην ασφάλιση κατακτήθηκε μέσα από αγώνες του λαϊκού-εργατικού κινήματος και δεν είναι ατομικό προνόμιο. Αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα απόλυτο και καθολικό, που ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους, τόσο στους τυπικά ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους, και θεμελιώνεται στο γεγονός ότι όλοι τους συμβάλλουν στην παραγωγή του πλούτου αυτής της κοινωνίας. Δικαίωμα που ανήκει και στους άνεργους μιας και τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κεφάλαιο και δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την ανεργία, που όχι μόνο αποτελεί σύμφυτο φαινόμενο αλλά χρησιμοποιείται από τον καπιταλισμό για την καθήλωση εργατικών αμοιβών και δικαιωμάτων. Η ασφάλιση αντιστοιχεί σε ένα μόνο κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας και αποτελούσε πάντα ξένο σώμα για το καπιταλιστικό σύστημα. Το ότι το καπιταλιστικό σύστημα αναγκάστηκε να θεσπίσει την κοινωνική ασφάλιση, οφείλεται στην πίεση της ανόδου του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Και από τότε δεν σταματούν οι προσπάθειες αμφισβήτησης, περιστολής και κατάργησής του. Από τους διαχωρισμούς μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, μέχρι τις θεωρίες περί “αναδιανεμητικού” συστήματος και από τις προφάσεις περί “γήρανσης πληθυσμού” και “μη βιώσιμων” ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τις πληρωμένες “αναλογιστικές” μελέτες, φτάσαμε στη σημερινή εξέλιξη που χαρίζει την επικουρική ασφάλιση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Βασίζονται στο σημερινό συσχετισμό δύναμης που βαραίνει το λαό και την εργατική τάξη και αυτόν ακριβώς το συσχετισμό πρέπει να ανατρέψουμε! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλιση! Να οργανώσουμε από σήμερα την πάλη μας απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας αφορά όλους!

• ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
• ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!
• ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ