ΚΚΕ [μ-λ] Τρικάλων: Ένα σημείωμα σχετικά με την “Αμάλ”

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ

Πολύς λόγος έγινε τελευταία στην περιοχή μας σχετικά με το θέμα της «Αμάλ». Για όσους δεν γνωρίζουν η Αμάλ (Ελπίδα) είναι μια κούκλα 3,5 μέτρων με την μορφή προσφυγοπούλας και παίρνει μέρος στο δρώμενο “The Walk” (Tο Ταξίδι). Ξεκίνησε από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και περνώντας από κάποιες πόλεις διαφορετικών χωρών θα καταλήξει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Κατά τους διοργανωτές στόχος αυτού του δρώμενου είναι να ευαισθητοποιήσει παιδιά και ενήλικες για τα προβλήματα των προσφύγων. Μια στάση ήταν και η Καλαμπάκα όπου ο μητροπολίτης αρχικά αλλά και ο δήμαρχος και διάφοροι τοπικοί παράγοντες στη συνέχεια αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Ο λόγος που πρόβαλαν, με λίγα λόγια, ήταν ότι θίγονταν η ιερότητα και η θρησκευτικότητα του χώρου των Μετεώρων.

Η ιερότητα βέβαια που επικαλούνται δεν θίγονταν όταν υποδέχτηκαν, την ώρα που μαίνονταν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, τους εκπροσώπους των εμπρηστών του πολέμου (πρέσβη των ΗΠΑ). Αυτούς που είναι υπεύθυνοι, με τις επεμβάσεις τους, για την καταστροφή χωρών, το θάνατο χιλιάδων και το ξεκλήρισμα εκατομμυρίων ανθρώπων, που μη μπορώντας να ζήσουν στον τόπο τους παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Η ιερότητα δεν θίγονταν όταν υποδέχονταν (σχετικά πρόσφατα) μετά βαΐων και κλάδων τον εκπρόσωπο του κράτους του Ισραήλ που κρατάει το λαό των Παλαιστινίων στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, όπως έχει χαρακτηριστεί η λωρίδα της Γάζας.

Πόσο απέχει άραγε η θέση του μητροπολίτη ότι «με το δρώμενο αυτό αλλοιώνεται η θρησκευτικότητα του χώρου» από τις κραυγές των φασιστών ότι οι πρόσφυγες θα αλλοιώσουν την εθνική ταυτότητα; Και αυτά πόσο απέχουν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα και ΝΔ σήμερα) που κλείνουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αναγκάζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες έχοντας αποδεχτεί την μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών, κατόπιν εντολών των Ευρωπαίων εταίρων τους;

Τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που υπερασπίζονται δεν είναι παρά η  ιδεολογία της αστικής τάξης της χώρας μας: σκύψιμο της μέσης στους δυτικούς προστάτες της, αλυσόδεμα της χώρας και του λαού μας στο πολεμικό άρμα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών από τη μια και από την άλλη καλλιέργεια τεχνητών διαχωρισμών και εθνικιστικού κλίματος απέναντι στους λαούς της περιοχής που από κοινού βιώνουμε τα αποτελέσματα των επεμβάσεών τους.

Τώρα για το δρώμενο, σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές το κάνουν για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα προβλήματα των προσφύγων. Στο ερώτημα αν ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν, δεν υπάρχει απάντηση από την μεριά τους. Τι τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους; Ποιοι ευθύνονται για τα προβλήματα των προσφύγων; Η άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται ως εργατικό δυναμικό στις χώρες υποδοχής πως αντιμετωπίζεται; Ο αποκλεισμός τους από την εκπαίδευση και την περίθαλψη πώς απαντιέται; Θα σταματήσει ο ξεριζωμός ή λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων θα συνεχίζεται εντείνοντας την φτώχεια, την δυστυχία και την ερημοποίηση χωρών;

Όσο αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δεν τίθενται και δεν αναζητείται η απάντησή τους τόσο θα οργιάζουν οι σκοταδιστικές, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες  φωνές εξυπηρετώντας την κυρίαρχη πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Και τόσο θα ξεπλένονται οι διάφοροι δήθεν ανθρωπιστές, κοσμοπολίτες, που από τη μια στηρίζουν την κυρίαρχη αντιμεταναστευτική, αντιπροσφυγική πολιτική και από την άλλη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες, δίνοντας και κάποια ψίχουλα σαν αντάλλαγμα από το μεγάλο φαγοπότι τους.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ταξικά μας αδέλφια. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Αντίθετα έχουν κοινά συμφέροντα και δικαιώματα που πρέπει να διεκδικήσουν με κοινούς αγώνες. Aν θέλουμε πραγματικά δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την ευαισθησία μας για τα προβλήματα των προσφύγων πρέπει να ορθώσουμε τείχος απέναντι σε αυτούς που προκαλούν τον πόλεμο και την προσφυγιά. Να διεκδικήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα δικαιώματά μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, στην περίθαλψη, στην μόρφωση.

 

Λίτσα Σαπουνά

Θανάσης Τουφεξίδης

Μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)