Κίνδυνος θάνατος: Η υπερθέρμανση είναι εδώ και σκοτώνει

Στην Αλάσκα των χαμηλών θερμοκρασιών ο υδράργυρος – πριν από μερικές μέρες – χτύπησε κόκκινο με συνέπεια να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ ζέστης (!). Η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 32 βαθμούς Κελσίου και οι κάτοικοι της μακρινής πολιτείας των ΗΠΑ δεν ήξεραν πώς να προστατευτούν…

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού σε αυτό το μέρος της Γης που βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελάχιστα σπίτια διαθέτουν air condition. Oσοι βιαστούν να το σχολιάσουν ειρωνικά – μια και για εμάς τα κλιματιστικά είναι πλέον μια πραγματικότητα – να τους θυμίσω πως πριν από 32 χρόνια και εμείς στην ίδια θέση βρισκόμασταν. Για την ιστορία, ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του – επισήμως – 1.300 νεκρούς. Ανεπισήμως κανείς δεν ξέρει…

Αλλαγή εικόνας

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, λίγο πριν από το τέλος του Ιουνίου, σημειώθηκαν θερμοκρασίες – ρεκόρ που ξεπέρασαν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι όχθες των ποταμιών και των λιμνών της Γηραιάς Ηπείρου με τα «καφετιά» συνήθως νερά μετατράπηκαν σε παραλίες θυμίζοντας… Greek Islands.

Το ίδιο διάστημα, ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε πολικές αρκούδες στη μακρινή Σιβηρία (που στο μυαλό μας είναι ταυτισμένη με το κρύο κλίμα) να ψάχνουν για τροφή σε κατοικημένες περιοχές… Και ξαφνικά ο καιρός άλλαξε: στην αρχή επλήγησαν από ακραία – για την εποχή – καιρικά φαινόμενα η Ιβηρική και η γειτονική Ιταλία. Στη συνέχεια, η βίαιη εισβολή αυτού του ψυχρού μετώπου στη Βόρεια Ελλάδα που συνοδεύτηκε από καταιγίδες και ανέμους ιδιαίτερης σφοδρότητας μετέτρεψε τη Χαλκιδική – που λίγο πριν φλεγόταν από τον καύσωνα – σε κρανίου τόπο με επτά νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες (!).

Διαφορετικές εικόνες, κοινό πρόβλημα

Πέντε διαφορετικές εικόνες, ένα συμπέρασμα: Τα παραμύθια πλέον τελείωσαν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ολοένα και αυξάνονται.

Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αυτό δεν είναι μυστικό. Δυστυχώς όμως για εμάς η σωτηρία αργεί ακόμα και οι μεταβολές του καιρού θα είναι – αν δεν αλλάξει κάτι – η νέα μας «πραγματικότητα»…

Σήμα κινδύνου σημαίνει διατάραξη του κλίματος. Κατά τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Ζερεφό διατάραξη του θερμικού ισοζυγίου σημαίνει διατάραξη του κλίματος του πλανήτη. Οπως λέει, ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η φύση με τη φωτοσύνθεση μέσα σε 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια (!).

Και είναι προφανές, όπως εξηγεί, ότι όσο αυτά αυξάνονται τόσο θα διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, δηλαδή το κλίμα του. Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη της χιλιετίας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες έδειξαν τάση αύξησης της συχνότητας εμφάνισής τους.

«Ξέρουμε ότι η υπερθέρμανση προκαλεί περισσότερα και πιο έντονα τέτοια φαινόμενα. Εχουμε λίγα χρόνια προκειμένου να αποτρέψουμε μια μη διαχειρίσιμη κλιματική κρίση» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης. «Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να κηρύξει άμεσα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υιοθετηθούν οι απαραίτητες πολιτικές αντιμετώπισής της. Ουδεμία περαιτέρω καθυστέρηση».

Ευάλωτες οι χώρες της Μεσογείου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ετσι, η εκτίμηση – πρόβλεψη είναι πως τα επόμενα χρόνια αναμένονται νέα υψηλά ρεκόρ θερμοκρασίας, ξηρασίας και λειψυδρίας, παρά τις πλημμύρες που θα σημειώνονται (!), με συνέπεια να πληγεί ιδιαίτερα ο τουρισμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA, ο πλανήτης το 2018 ήταν κατά 0,83 βαθμούς πιο ζεστός. Η περσινή χρονιά ήταν η 4η πιο ζεστή χρόνια εδώ και 140 χρόνια. Και η τάση αυτή εκδηλώνεται πιο έντονα την τελευταία πενταετία, στην οποία η θερμοκρασία είναι η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονες μετρήσεις.

Επίσης η τάση φαίνεται και από το γεγονός ότι 18 από τις 19 πιο θερμές χρονιές σημειώθηκαν από το 2001 και μετά – η πιο θερμή χρόνια ήταν το 2016. Και όλα αυτά κατά τους ειδικούς συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μόλις 11 χρόνια…

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα (!). Ετσι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα (που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ), έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους.

Κι αν δεν τα καταφέρουμε; Κακό του κεφαλιού μας. Τότε, κατά τους ειδικούς, χάνεται ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμη κι αν πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (σήμερα βρισκόμαστε στον 1 βαθμό Κελσίου), ακόμη και τότε, θα έχουμε αύξηση του μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών κατά 41%. Εάν, δε, φθάσουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο μέσος όρος των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με σήμερα (!).

Το σηµαντικότερο περιβαλλοντικό ζήτηµα

Η συντελούμενη κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Γιατί; Επειδή, κατά τους ειδικούς, επιφέρει σοβαρές συνέπειες στα οικοσυστήματα αλλά και στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι οποίες – δυστυχώς – αναμένεται να οξυνθούν στα χρόνια που έρχονται.

Προβλήµατα στην υγεία µας

Νομίζετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μόνο ζέστη, κρύο, και έντονες βροχοπτώσεις; Κάνετε λάθος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας και δυστυχώς και την υγεία μας (!).

Ναι, καλά διαβάσατε, με την κλιματική αλλαγή συνδέονται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφής και νερού, καρδιολογικά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές, αλλά και επιδράσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Και τι μπορούμε να κάνουμε; «Συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον πιο βιώσιμο 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κιματικής αλλαγής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου. Για να γίνει όμως αυτό «απαιτείται μείωση των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030 και στο μηδέν (μηδενικό ισοζύγιο) όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό».

 

Βγάλαµε µόνοι µας τα µάτια µας…

Δυστυχώς, έτσι ακριβώς είναι (!). Οπως λέει ο Χρήστος Ζερεφός, «ο άνθρωπος τα τελευταία 30 χρόνια κατέστρεψε τόσο από το προστατευτικό στρώμα του όζοντος όσο δημιούργησε η φύση μέσα σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια»…

Και υπάρχουν κι άλλα. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» (στο φύλλο της 28ης Ιουνίου 2019) ο Χρήστος Ζερεφός ανέφερε πως τα τελευταία 30 χρόνια άνθρωπος έχει αυξήσει κατά 15% το διοξείδιο του άνθρακα, 3% το μεθάνιο, ενώ έχει μειώσει το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Το στρώμα αυτό απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου.

Συμπέρασμα. Στο όνομα της όποιας ανάπτυξης έγιναν πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα. Καιρός να σταματήσουμε να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε…

tanea.gr