Κίνδυνος “ηλεκτροπληξίας” για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος

Αυξήσεις σοκ στην τελική τιμή βάση της οποίας χρεώνεται ο τελικός καταναλωτής για μια κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να “κλειδώνει” για τον Σεπτέμβριο στα 134 ευρώ ανά κιλοβατώρα -αυξημένη κατά 187% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020- η τελική τιμή της κιλοβατώρας για τον συγκεκριμένο μήνα διαμορφώνεται στα 20-24 λεπτά του ευρώ έναντι 13-14 λεπτών πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι για τον Σεπτέμβριο του 2021, η τιμή του ρεύματος (παρά τις επιδοτήσεις του κράτους και την εκπτωτική πολιτική των εταιρειών) είναι αυξημένη από 44% έως 78% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 (ανάλογα με τον πάροχο και την κατανάλωση).

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν αυτό διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 28-30 λεπτά του ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα προκαλώντας “σοκ” στα νοικοκυριά.

Όσοι λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για τον Σεπτέμβριο, ήδη βλέπουν τις ανατιμήσεις. Στις μικρές καταναλώσεις της τάξεως των 200 κιλοβατωρών ανά μήνα, οι επιβαρύνσεις μετά και την επιδότηση του κράτους διαμορφώνονται περίπου στα 12 ευρώ ανά μήνα αλλά όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόσθετο βάρος. Στις 300 κιλοβατώρες έχουμε επιβάρυνση 18 ευρώ ανά μήνα, στις 400 κιλοβατώρες 30 ευρώ ανά μήνα και στις 500 κιλοβατώρες 42 ευρώ ανά μήνα. Για μικρές επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος (π.χ φούρνους, μαγαζιά με πολλά ψυγεία κλπ) οι επιβαρύνσεις εκτοξεύονται. Αν μια επιχείρηση κάνει κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες τον μήνα, προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 200 ευρώ ή περίπου 100 ευρώ ανά 1000 κιλοβατώρες.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την λεγόμενη “ρήτρα προσαρμογής” η οποία έρχεται να προστεθεί φέτος σε όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις. Δηλαδή στην τιμή που χρεώνει η εταιρεία για την πώληση του ρεύματος (από 4-5 λεπτά του ευρώ έως και 11 λεπτά του ευρώ ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική), στο πάγιο, και στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις που επιβάλλονται σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες. Πέρυσι, ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπήρχε επειδή η “χονδρική” του ρεύματος έμενε κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Φέτος όμως που είμαστε ήδη στα 134 ευρώ, η ρήτρα προκαλεί τεράστια επιβάρυνση καθώς φτάνει να αντιστοιχεί ακόμη και στα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα δηλαδή περισσότερο από το τιμολόγιο της εταιρείας.

Για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες υπάρχει η κρατική επιδότηση των 6 λεπτών που πλέον απορροφά την μισή επιβάρυνση. Από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω δεν υπάρχει καμία επιδότηση. Αποκαλυπτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας που έχει υπολογιστεί με το “δεδομένο” ότι η τιμή χρέωσης που επιβάλλει η εταιρεία ενέργειας διαμορφώνεται περίπου στα 7-8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα παραδείγματα

Με την τιμή ανά κιλοβατώρα να ξεπερνά ακόμη και τα 22 λεπτά για τον Σεπτέμβριο αλλά και με τον κίνδυνο τον Οκτώβριο να πάμε παραπάνω, τα νοικοκυριά που επιλέγουν το ρεύμα για τη θέρμανση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς στις μεγάλες καταναλώσεις η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πάρα πολύ. Νοικοκυριό που θα καταναλώσει στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 3200 κιλοβατώρες, κινδυνεύει να πληρώσει ακόμη και πάνω από 750 ευρώ μόνο για το ρεύμα και χωρίς τα δημοτικά τέλη και τις λοιπές χρεώσεις εφόσον δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος.

thetoc.gr