Κίνδυνος από τα ποτά με ζάχαρη για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που πίνουν πολλά αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσες πίνουν ένα ή περισσότερα την ημέρα έχουν σχεδόν 20% υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες που δεν πίνουν ποτέ. Και δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά που είναι προβληματικά: Οι χυμοί φρούτων με πρόσθετα σάκχαρα είναι επίσης ένοχοι, λένε οι ερευνητές.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα σάκχαρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Δρ Cheryl Anderson, από το Τμήμα Οικογενειακής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να αυξήσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», ανέφερε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη.

«Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα σχετίζεται με οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη, ανθυγιεινά προφίλ χοληστερόλης και διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που συνδέονται στενά με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης – τη στένωση των αρτηριών που υπάρχει στις περισσότερες καρδιαγγειακές νόσους», σημείωσε η Δρ Anderson.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες στην Καλιφόρνια.

Εκείνοι που έπιναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη την ημέρα είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν κάποια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ροής του αίματος, όπως αγγειοπλαστική και 21% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν σπάνια ή και ποτέ ποτά με ζάχαρη.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη ήταν πιο πιθανό να είναι νεότερες, καπνίστριες, παχύσαρκες και λιγότερο πιθανό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται από ορισμένους ως εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν τα ποτά με ζάχαρη. Ωστόσο, αρκετά από αυτά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως σακχαρίνη, ασπαρτάμη και σουκραλόζη, που έχουν επίσης συσχετιστεί με κινδύνους για την υγεία.

Το νερό είναι το πιο προσιτό και υγιεινό ποτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας: Δεν έχει ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά ή θερμίδες.

iatrikanews.gr