KIN.AΛ. Τρικάλων: Πόσο μακριά ….από την Ιστορία, την Δημοκρατία και την Ανθρωπιά

Μια επιβεβλημένη απάντηση

Το γεγονός ότι ο φίλος μας ο Γρηγόρης Καλύβας είδε τον εαυτό του στα γραφόμενα μας σχετικά με το Ταξίδι της Αμάλ , και αισθάνθηκε την ανάγκη να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ειλικρινά μας προσπερνάει. Όμως η παραχάραξη της ιστορίας δεν γίνεται αποδεκτή. Η καπηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου ιδιαίτερα σε ένα  ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βαθιά προσβολή στην μνήμη του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου,μαζί με την ανακήρυξη της  ιερότητας των Μετεώρων, αγκάλιασε τον μουσουλμανικό κόσμο διατηρώντας όχι μόνο συμμαχίες αλλά και  φιλίες με ηγέτες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου». Ήταν αυτός που έδωσε υποτροφίες σε νέους και νέες μουσουλμανικών χωρών για να σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και πολλοί από αυτούς παρέμειναν για πάντα στην χώρα μας.

Πίστευε και έκανε πράξη την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων. Γνήσιος Δημοκράτης, αγωνίστηκε για την κοινωνική απελευθέρωση, σεβάστηκε όλες τις θρησκείες και δεν δίστασε να συγκρουστεί για δικαιώματα όπως η ελεύθερη βούληση, η ανεξιθρησκεία η ελεύθερη έκφραση και τα δικαιώματα των γυναικών.  Δεν δίστασε να συγκρουστεί και με την Εκκλησία για τον πολιτικό γάμο η για τα τσιφλίκια. Στήριξε τα απελευθερωτικά                  κινήματα  και τους λαούς τους, ανεξαρτήτου θρησκείας η εθνότητας.

Είναι πολλοί σήμερα που προκειμένου να δώσουν αξία στα λεγόμενα τους και να κλέψουν κάτι… από την αίγλη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου,επικαλούνται τον μεγάλο Ηγέτη. Όμως να τον ταυτίζουν με απόψεις της Χρυσής Αυγής και του Μπογδάνου για να δικαιολογήσουν την δική τους μετάλλαξη απλά είναι ιεροσυλία.

Ας μην ταυτίζουν λοιπόν τον Πατριωτισμό  με τον Εθνικισμό.

Πατριωτισμός δεν είναι μια λέξη, μια αξία που απλώς την εκφέρεις, την εκφωνείς. Πατριωτισμός σημαίνει πράξη και πολύ περισσότερο να δοκιμαζόμαστε στην πράξη σε εποχές κρίσιμες. Και η παράταξη μας το απέδειξε σε όλη την διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής. Ακόμα και το 2009 όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις συνασπισμένες, φόρτωσαν την χρεωκοπία της χώρας στο ΠΑΣΟΚ, προτίμησε να θυσιάσει την παράταξη και να κρατήσει την χώρα όρθια. Άφησε τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο χάριν του οποίου πορεύεται σήμερα,, στα δύσκολα η χώρα μας. Ακολούθησε περήφανη εξωτερική πολιτική, πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρώπης. Δεν  αγγίζει κανέναν ο κατακερματισμός της ιστορίας μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες.

Όσο αφορά την διέλευση της κούκλας Αμάλ από την Καλαμπάκα.Εάν θεωρούμε ότι ο κάθε πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει όποια εκδήλωση στον Δ. Μετεώρων, τότε σύμφωνα με το σύνταγμα υπάρχει θέμα παρεμπόδισης της έκφρασης, υπάρχει θέμα δημοκρατικής συγκρότησης. Ο δημοκράτης κρίνεται, όταν προστατεύει το δικαίωμα έκφρασης –διαδήλωσης – συγκέντρωσης – λιτανείας κτλ,  όταν διαφωνεί με το περιεχόμενο κι όχι όταν συμφωνεί. Ο καθένας μας μπορεί να έχει τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του με την όποια εκδήλωση που τηρεί τους νόμους του κράτους, αλλάαλλοίμονο αν προσπαθούμε να την παρεμποδίσουμε, αυτό παραπέμπει στην επταετία. Ας θυμηθούμε την φράση  του Βολταίρου  «Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα να τα λες μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος μου»

Γίνεται προσπάθεια να τσουβαλιαστούν πολλά διαφορετικά θέματα και κυρίως να επιβληθούν με  φανατισμό. Είναι άλλο θέμα η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τύχη των κατατρεγμένων από πόλεμο και δυστυχία ασυνόδευτων παιδιών, -καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα της ταραγμένης εποχής μας –  είναι άλλο ο ρόλος και η δράση των ΜΚΟ,- θέμα που μόνο η Πολιτεία μπορεί να διαλευκάνει – είναι άλλο ποιος σκηνοθέτησε το δρώμενο και η σχέση του με τα ΜΕΤΕΩΡΑ, -θέμα ελεύθερης έκφρασης – άλλο η πολιτική της χώρας απέναντι στο μεταναστευτικό.

Όσο για την παγκοσμιοποίηση αν δεν έγινε αντιληπτό, είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Μορφή της είναι και η ελεύθερη επίσκεψη τουριστών από όλο τον κόσμο στα ΜΕΤΕΩΡΑ. Θα μας ενοχλήσει γιατί είναι Κινέζοι, Άραβες Μουσουλμάνοι η και Τούρκοι;

Όχι… οι απόψεις περί Εθνικισμού δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων. Αν μετρηθεί από την δύναμη των κομμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε άδεια για το συγκεκριμένο πολιτιστικό δρώμενο, διαφώνησε απ’ όσο γνωρίζουμε μόνο  ο βουλευτής της Μπογδάνος. Ακόμα και ο  Αβραμόπουλος διοικητής σε δομή μεταναστών δεν διαφώνησε για την έλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης συμφωνεί, το ΚΚΕ και Μέρα 25 επίσης συμφωνούν. Το πολύ να διαφωνεί ο Βελόπουλος

Το ότι επέλεξε  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μετεώρων Λιθόπολις να επιτεθεί επιλεκτικά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα  Αλλαγής προφανώς θεωρεί ότι η δική μας άποψη είναι πιο ισχυρή και νοιώθει απειλή.   Όμως είναι άλλο κριτική κι άλλο  διαστρέβλωση ή παραχάραξη της ιστορίας της παράταξης μας και μάλιστα από εκείνους που στα δύσκολα την εγκατέλειψαν.

Η θέση μας για το μεταναστευτικό είναι γνωστή. Υπεύθυνη και σταθερή. Κι εδώ όμως τσουβαλιάζονται  έννοιες. Άλλο πρόσφυγες, άλλο μετανάστες, άλλο λαθρομετανάστες, άλλο ασυνόδευτα παιδιά. Και για όλα ως χώρα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Να  θυμίσουμε ότι επί ημερών ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκε ο φράχτης στον Έβρο  και το Κίνημα Αλλαγής  στήριξε την χώρα, δια της κυβέρνησης, όταν ο Ερντογάνεργαλειοποίησε τους μετανάστες.

Δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία όταν ο κ. Τσίπρας  μας έλεγε ότι η Θάλασσα δεν έχει σύνορα, ούτε που η κυβέρνηση της ΝΔ  έδωσε άδεια για το δρώμενο που προσβάλλει τις αξίες κάποιων κατά δική τους τοποθέτηση.

Παρ΄όλα αυτά εμείς εμμένουμε στην θέση μας ότι το ταξίδι της Αμάλ αφορά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που ως  άνθρωποι οφείλουμε να στηρίξουμε. Σε θέματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν χωράνε εκπτώσεις και φανατισμοί. Η επιλεκτική επίθεση στην παράταξη μας δεν μας πτοεί. Όλους μας κρίνουν οι πολίτες.