ΚΙΝ.ΑΛ. Τρικάλων: ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Δύναμη Ελπίδας

Σαν σήμερα, 47 χρόνια πριν, στις 3 του Σεπτέμβρη 1974,ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταξύ 150 στελεχών ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος διαβάζοντας και επικυρώνοντας την ιστορική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, η οποία αποτέλεσε τον οδικό χάρτη για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ελληνικός λαός θυμάται και τιμά την ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚόσο κανενός άλλου κόμματος. Σύμφωνα με τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου:«ονομάστηκε κίνημα και όχι κόμμα  γιατί το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από τα σπλάχνα του λαού συγκεντρώνοντας τις μνήμες και τους αγώνες τόσων γενεών».

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τους αγώνες του Λαού για Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Ταυτίστηκε με την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, με την επιβολή της αξιοκρατίας και της διαφάνειαςστον δημόσιο τομέα, με την ισότητα των δύο φύλων, με την επίσημη αναγνώριση των αγώνων της Αριστεράς στην Ελλάδα,με την ανατροπή των συσχετισμών του μετεμφυλιακού κράτουςκαι την επίτευξη της Εθνικής Συμφιλίωσης, με τη χάραξη ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικήςκαι τέλος με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων.

Επίσης, ξεχώρισε από τα υπόλοιπα κόμματα καθώς ενεργοποίησε την πολιτική παρουσία και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.«Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών απ΄άκρου εις άκρον της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η Εθνική μας Ανεξαρτησία όσο και η Λαϊκή κυριαρχία . Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για την διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας» όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιδρυτική διακήρυξη.

Για τους λόγους αυτούς, το ΠΑΣΟΚ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών ως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό κόμμα της Ελλάδας. Ακόμη και σήμερα που οι συνθήκες το έφεραν σε μειοψηφική θέση παραμένει ζωντανό στις καρδιές του ελληνικού λαού.

Ένα πολιτικόκόμματο οποίο δεν σέβεται το παρελθόν του και την ιστορία του δεν μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι εδώ μόνο με το παρελθοντικό δημιουργικό του έργο και το θετικό του απολογισμό. Είναι εδώ με το ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο πρόγραμμα του. Με τις νέες δεσμεύσεις και τις νέες προτεραιότητες του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τελείωσε, όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν. Αποτελεί μοναδικό ανάχωμα τόσο απέναντι στη συντηρητική διακυβέρνηση της δεξιάς παράταξης, όσο και στον άκρατο λαϊκισμό και την ανερυθρίαστη ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Σηματοδοτεί την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Προόδου, της Ευημερίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.