Κικίλιας: Aποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι των πασχόντων

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσει

Με επίκεντρο την πρόληψη των πολιτών, τη διευκόλυνση των βαριά πασχόντων ειδικά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και με συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με βάση τα όσα περιέγραψε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Κικίλιας περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στον τομέα της Υγείας.

Φάρμακα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι θα μπει τέλος στις ουρές της ντροπής που σχηματίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποστέλλει τα φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι των πασχόντων ή να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς εάν το επιλέξουν.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας περιέγραψε το πρόγραμμα πρόληψης που θα εφαρμόσει βάση του οποίου οι πολίτες θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επανέλαβε επίσης ότι θα προχωρήσει σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός των δημοσίων νοσοκομείων.

Μίλησε ακόμη για τη δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία, τα οποία θα βρίσκονται σε διασύνδεση με τον ΕΚΑΒ, για τις άμεσες προσλήψεις που θα γίνουν σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μεταξύ άλλων και για αλλαγές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες, αφού όπως είπε θα τροποποιήσει τον νέο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ).

Παράλληλα τόνισε ότι θα αλλάξει τη φαρμακευτική πολιτική, ενώ θα προχωρήσει σε ελαχιστοποιήσει των υποχρεωτικών εκπτώσεων ( claw back-rebate) από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στον ΕΟΠΥΥ, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Ενισχύουμε το στρατηγικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα». Τέλος μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

ethnos.gr