Κι όμως ο χυμός πορτοκαλιού παχαίνει τα παιδιά

Βγάλτε τον από το πρωινό των παιδιών, λέει έρευνα Αυστριακών επιστημόνων

Ανατρέποντας μία θεωρία ετών, οι επιστήμονες κατέληξαν έκπληκτοι στο συμπέρασμα ότι ο χυμός πορτοκαλιού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο πρωινό των παιδιών.

Έρευνα δείχνει ότι λήψη βιταμίνης C τις πρωινές ώρες αυξάνει το κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι λιλιπούτειοι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα Αυστριακών επιστημόνων κατανάλωσαν είτε χυμό πορτοκάλι, είτε νερό, ενώ άλλοι απέφυγαν εντελώς το πρωινό. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού στο πρωινό, είχαν πολλές πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αλλά και όσα δεν κατανάλωναν πρωινό, έβλεπαν αύξηση του σωματικού τους βάρους, αφού είχαν περισσότερες πιθανότητες να φάνε διάφορα σνακ στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και οι χυμοί φρούτων θεωρούνται υγιεινή επιλογή, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι ένα μπουκάλι χυμός πορτοκαλιού 350ml, μπορεί να περιέχει έως και εννέα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και δεν είναι τόσο θρεπτικός όσο τα μη επεξεργασμένα φρούτα.

Ένα ποτήρι νερό το πρωί είναι ό,τι πρέπει

Η μελέτη, με επικεφαλής το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εξέτασε τις συνήθειες του πρωινού 650 παιδιών και τις συνέκρινε με το βάρος και το ύψος τους.
Περίπου το 29% αυτών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Όσα έπιναν νερό στο πρωινό, είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα στη μετέπειτα ζωή τους.

Μόνο τέσσερα στα δέκα παιδιά, ηλικίας κάτω των 13 ετών, έτρωγαν πρωινό σε καθημερινή βάση- περίπου το ένα τρίτο το κατανάλωνε λιγότερο από πέντε φορές την εβδομάδα και ένα παρόμοιο ποσοστό το παρέκαμπτε.
Σύμφωνα με τη αυστριακή μελέτη,όσοι κατανάλωναν πρωινό ήταν ελαφρύτερα κατά μέσο όρο τρία κιλά από όσα δεν το κατανάλωναν.

Μιλώντας στο μεγαλύτερο συνέδριο παχυσαρκίας παγκοσμίως στη Βιέννη, η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Μαρία Λούγκερ κάλεσε τους γονείς να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης για παιδιά στο πρωινό.

«Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν φυτικές ίνες.Δώστε τους μήλο ή πορτοκάλι αντί να πίνουν χυμό φρούτων. Δώστε τους νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη και, εάν πίνουν χυμούς φρούτων, προσθέστε νερό».

Ο Τζέισον Χάλφορντ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, δηλώνει: «Ο χυμός φρούτων δεν είναι εντελώς κακός, αλλά από την άποψη της όρεξης δεν δίνει αίσθημα του κορεσμού και επιπλέον είναι συμπυκνωμένη μορφή ζάχαρης».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Κέρι Ράξτον, μέλος της βρετανικής ένωσης «Fruit Juice Association», επισημαίνει: «Ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων 150ml σε καθημερινή βάση, η συνιστώμενη ποσότητα για το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και καλίου».

protothema.gr