Κεραμέως: Μπορεί να αρχίσει νωρίτερα η σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο

Η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν 11 Σεπτεμβρίου οι σχολικές ομάδες, όπως συνηθίζεται, παραδεχόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι το κενό από την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να καλυφθεί 

Αφού το θέμα των Πανελλαδικών έχει κατά τα φαινόμενα δρομολογηθεί, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια πιο δύσκολη άσκηση, αυτή της συνολικής επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων που έκλεισαν στις 10 Μαρτίου λόγω κορονοϊού και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανοίξουν ξανά.

Το πρωί της Πέμπτης και μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της για τις Πανελλαδικές (εδώ), η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να καλυφθεί η ύλη που δεν διδάχτηκαν τα παιδιά αυτήν την περίοδο εξαιτίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και όταν ρωτήθηκε για το σενάριο αυτό, για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα, η κυρία Κεραμέως απάντησε: «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Έχουμε ζητήσει αναλυτικές εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ύλη που θα πρέπει να έχει καλυφθεί, τα εφόδια που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένας μαθητής για να είναι ομαλή η μετάβασή του στην επόμενη τάξη».

Ως γνωστόν, η σχολική χρονιά ξεκινά κατά παράδοση στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου, αρκετά πιο αργά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συχνά δε και λόγω κενών στη στελέχωση των σχολείων με (αναπληρωτές) εκπαιδευτικούς και συγγράμματα, η εκπαιδευτική διαδικασία καθυστερεί ακόμα περισσότερο να αρχίσει.

Τώρα η κυρία Κεραμέως εμφανίζεται να συζητά την έναρξη της χρονιάς νωρίτερα, ίσως και 1η Σεπτεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι το βασικό σενάριο είναι η έναρξή τους εντός του Ιουνίου. «Σταθερή επιδίωξή μας είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Είμαστε αισιόδοξοι ως προς αυτό το σενάριο», ανέφερε.

Οσο για το αν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας παρέπεμψε για μία ακόμη φορά στους ειδικούς. «Δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Μας συμβουλεύει μια επιτροπή εξαίρετων λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων», είπε η κ. Κεραμέως.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορινοϊό υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με κανόνες και προϋποθέσεις, για να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους, των ευπαθών ομάδων αλλά και όλης της κοινωνίας. Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ότι σήμερα θα τοποθετηθεί η επιτροπή για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Πηγή: Protagon.gr