Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα»: Ένα «ζωντανό» μουσείο στη καρδιά των Τρικάλων

Ένα διαφορετικό αλλά τόσο «ζωντανό» μουσείο στεγάζεται στο παλαιό της εργοστάσιο (Παγοποιείο – Ψυγεία) της εταιρείας αναψυκτικών «Κλιάφα», στη καρδιά της πόλης των Τρικάλων. Σε ένα κτίσμα του 1926, θα βρείτε ένα μουσείο που έχει ως στόχο του την προβολή και μελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων 150 χρόνων.

Το μουσείο πρωτολειτούργησε το 2003 και χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες:

Αίθουσα τοπικής ιστορίας
Με δεκαπέντε θεματικά ταμπλό που αναφέρονται στις διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής (τοπική αυτοδιοίκηση, βιομηχανία, καλλιέργεια της γης, στρατός, εκπαίδευση, θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι, μουσική, θέατρο κ.α.) δίνεται μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα (μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης κ.α.) στον επισκέπτη της εξέλιξης της πόλης από το 1881 ως σήμερα.

Αίθουσα εταιρείας Κλιάφα
Στο χώρο δεσπόζει το γραφείο του ιδρυτή της εταιρείας Θεόδωρου Κλιάφα (1889-1961) ενώ οι προθήκες και τα ταμπλό φιλοξενούν φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, έγγραφα, διαφημίσεις, βιβλιάρια εργατών και προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει μια συλλογή με την εξέλιξη των μπουκαλιών της εταιρείας, ένα χειροκίνητο γεμιστικό μηχάνημα, δυο παγωνιέρες, ξύλινα βαρέλια, καρότσια μεταφοράς και πολλά ακόμα μικροαντικείμενα.

Παραδοσιακό τυπογραφείο
Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στον τρικαλινό τύπο, ο οποίος και αποτελεί την απόλυτη πηγή  πληροφοριών για το πρόσφατο παρελθόν της πόλης. Στο χώρο φιλοξενείται το ηλεκτρικό πιεστήριο, ο κλισογράφος και οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, όλα προσφορά παλαιών τυπογραφείων και τοπικών εφημερίδων.

Παλαιό μηχανοστάσιο
Πρόκειται για την ψυκτική εγκατάσταση του Ψυγείου – Παγοποιείου της δεκαετίας του 1950, η οποία περιλαμβάνει πετρελαιοκινητήρες BENZ, συμπιεστές αμμωνίας FRICK, ηλεκτρογεννήτριες ΕΛΒΗΜΑ, ηλεκτροκινητήρες AEG, τον γενικό ηλεκτρικό πίνακα και λοιπά βοηθητικά μηχανήματα με τις απαραίτητες σωληνώσεις και ηλεκτρικά δίκτυα.

Παλαιό φαρμακείο
Ο επισκέπτης της έκθεσης  έχει την ευκαιρία να δει την εντυπωσιακή επίπλωση ενός τρικαλινού φαρμακείου του 1890 αλλά και να πληροφορηθεί τον τρόπο παρασκευής των φαρμάκων.

Έκθεση συσκευασίας αεριούχων ποτών
Στο χώρο που άλλοτε γινόταν η εμφιάλωση αεριούχων ποτών σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, τη μοναδική στην Ελλάδα, αναρτημένη συλλογή από πώματα και ετικέτες μπουκαλιών από όλο τον κόσμο.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Πρόκειται για μια αίθουσα εκδηλώσεων με 120 καθίσματα, εφοδιασμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και εκθέσεις φωτογραφίας.

Παραδοσιακό καφενείο
Ένας φιλόξενος χώρος με τσίγκινα τραπεζάκια, ψάθινες καρέκλες και μια τεράστια προθήκη με μπουκάλια αναψυκτικών από παλιές ελληνικές βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες σήμερα δεν λειτουργούν.

Ιστότοπος:http://www.kliafa.gr/el/content/politistiko-kentro
Διεύθυνση: Ομήρου & Θεμιστοκλέους 12, Τρίκαλα 42131
Τηλέφωνο: +30 24310 27313 & 24310 27314
Ώρες Λειτουργίας:
Από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο:
Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11 π.μ. έως την 1 μ.μ.