Κέλλας: Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

Την ανάγκη να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων επισήμαναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την παρέμβασή του στο πανελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και φυλές» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από την Cantina και το «Πρώτο Θέμα», με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέτρων έχει στοχευμένα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ ύψους 19 δις. ευρώ έως το 2027, που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της και της κτηνοτροφίας, μέσω προσέλκυσης νέων στην παραγωγή, στην ενίσχυση των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών και στη λήψη μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

ακόμη ο κ. Ο Κέλλας τόνισε ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και η επιστημονική κατάρτιση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, γι’ αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πρόγραμμα με επιδότηση 40.000 ευρώ για νέους αγρότες.

Η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει την παρακολούθηση της υγείας των ζώων, ανίχνευση των ασθενειών και βελτιστοποίηση της διατροφής τους.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Ο Κέλλας επισήμανε ότι τα ζωικά προϊόντα και η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι στενά συνδεδεμένη, καθώς η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών προϊόντων εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του εγχώριου κτηνοτροφικού τομέα, αλλά και η κτηνοτροφία από την αυξανόμενη ζήτηση ελληνικών προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στην εξαγωγή φέτας σε 80 χώρες.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε σε σειρά συμφωνιών με πόρους του ΣΣΚΑΠ όπως:

  • 556 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στη ζωική παραγωγή
  • 12 εκατ. ευρώ για τη περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων
  • 38 εκατ. για τη βελτίωση των αγροδασικών συστημάτων
  • 95 εκατ. ανά έτος για τρία χρόνια για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
  • 235 εκατ. το χρόνο για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
  • 586 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία
  • 26,9 εκατ. για τη διατήρηση και βελτίωση των γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία
  • 55,2 εκατ. για τη διατήρηση αυτόχθων φυλών αγροτικών ζώων
  • 28 εκατ. ευρώ για τη καλή μεταχείριση (ευζωία) των παραγωγικών ζώων.

Αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Ο κ. Ο Κέλλας ανέφερε ότι η τελευταία πενταετία ήταν μια περίοδος διαχείρισης κρίσεων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ( COVID ) οι κτηνοτρόφοι ενισχύθηκαν με 50 εκατ. ευρώ, με το ξέσπασμα του πολέμου της Ουκρανίας με 140 εκατ. και μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel και του Elia κατεβλήθησαν 205 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων συνεχίστηκε με την καταβολή αποζημιώσεων 30 εκατ. ευρώ για θανατοθέντα ζώα λόγω των ζωονόσων ευλογιών και πανώλης των αιγοπροβάτων.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην εφαρμογή ad-hoc προγράμματος, ύψους 310 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου με χρηματοδότηση 100% μέσω του ευρωπαϊκού μέτρου 5.2 συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. από εθνικούς και κοινοτικούς.

Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση de minimis ύψους 63 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές, λόγω εγκλεισμού των ζώων λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν εξ αιτίας των ζωονόσων, ο κ. Ο Κέλλας είπε ότι απομένει η υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών για να μεταφερθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων.