Κατσένης Μιχάλης- Αρώνια: Η υπερτροφή που όλοι πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας

Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι ένα θαμνόμορφο φυτό, που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά μούρα στον κόσμο με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, οι οποίες το έχουν αναμφίβολα κατατάξει στην κατηγορία των SuperFoods. Η χημική της σύσταση προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω τόσο του μεγάλου αριθμού όσο και της υψηλής συγκέντρωσης των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Οι περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της Αρώνιας φαίνεται να οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδών, όπως η ανθοκυανίνη και η τανίνη. Έχει βρεθεί πως η περιεκτικότητα της Αρώνιας σε φλαβονοειδή (φυσικά αντιοξειδωτικά γνωστά και ως βιταμίνη Ρ) είναι από τις υψηλότερες όλων των φρούτων και η υψηλότερη συνολική συγκριτικά με τα υπόλοιπα μούρα (berries). Μάλιστα, ο φρέσκος καρπός Αρώνιας έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Σημαντική όμως είναι και η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα είναι πηγή προβιταμίνης Α (β καροτένιο) καθώς και βιταμινών Β2, Β6, Β9, C, Ε, και Κ. Επιπλέον περιέχει ράδιο, μολυβδαίνιο, βόριο και ιώδιο (ιχνοστοιχεία), καθώς και πηκτίνη (πολυσακχαρίτης). Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην Ρωσία ο καρπός της Αρώνιας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.

Οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

 Ο καρπός της αρώνιας θεωρείται ότι ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, διατηρεί την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες (συγκέντρωση και  μνήμη), την κόπωση.

Έχει χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται  από τις φαρμακοβιομηχανίες διότι εμπεριέχουν ουσίες όπως (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, τανίνες, σεροτονίνη κ.α.).

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών.

Ανακουφίζει από την βρογχίτιδα, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η αρώνια είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και επιδρά ευεργετικά ακόμη και στον υψηλό πυρετό και την πνευμονία.

Μειώνει τις αλλοιώσεις του γαστρικού βλεννογόνου.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Είναι το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό. Η καθημερινή κατανάλωση Aronia Berries, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι, προστατεύοντάς το από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Οι καρποί της αρώνιας διατηρούνται στο ψυγείο στους 2 βαθμούς Κελσίου για τρεις μήνες και στην κατάψυξη για τουλάχιστον διπλάσιο χρονικό διάστημα. 1(ένα) γραμμάριο εκχυλίσματος Αρώνιας έχει την ίδια αντιοξειδωτική επίδραση στον οργανισμό όπως ο χυμός από 11 λεμόνια.

Εκτός από νωπό καρπό μπορεί να διατεθεί σε χυμό. Επίσης προϊόντα που μπορούν να διατεθούν είναι φυσικώς αποξηραμένος καρπός ή αφυδατωμένα μέσω όσμωσης, μαρμελάδα αρώνιας καθώς και άλλα υποπροϊόντα όπως σιρόπι αρώνιας.

 

Κατσένης Μιχάλης

Παραγωγός Αρώνιας – Χημικός MSc – Περιβαλλοντολόγος

κιν.: 6978335802