Κάτοικοι Μαλαισίας χωρίς ΑΦΜ… παίρνουν ακίνητα σε πλειστηριασμό!

Ανήκουστες καταγγελίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακούρης καταγγέλλει ότι υπάρχει μεγάλο κενό στη νομοθεσία, κυρίως για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, στους οποίους εμπλέκονται ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές κάτοικοι του εξωτερικού.

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Ο νόμος 3691 του 2008 που αναφέρεται στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχει κενά και αφορά και τους πλειστηριασμούς.

Υποχρεούμαστε σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να δίνουμε στίγμα στις διωκτικές και φορολογικές αρχές. Αν υπάρχει Έλληνας που θέλει να αγοράσει ή εν προκειμένω να μπει ως αγοραστής σε ακίνητο προερχόμενο από πλειστηριασμό, πρέπει να μας υποδείξει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Αν όμως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του. Αυτό αρχικά είναι άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και κατά δεύτερο, δεν υπάρχει πόθεν έσχες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακούρης, μιλώντας στο newreport.gr.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει κι άλλο κενό νόμου: «Ο νόμος προβλέπει ότι εντός 48 ωρών, θα πρέπει να πιστοποιήσουμε αν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου επενδυτή ενός ακινήτου, είναι ορθά. Αυτό γίνεται σε επικοινωνία με τον αντίστοιχο συμβολαιογράφο της χώρας του εξωτερικού. Ειδικά στην Αθήνα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατοίκων από τη Μαλαισία, που συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών.

Πως μπορούμε μέσα σε διάστημα 48 ωρών να βρούμε αν τα στοιχεία που μας προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος είναι σωστά; Επίσης, δεν μας διασφαλίζει η νομοθεσία ότι λάβαμε εκπρόθεσμα τα απαραίτητα έγγραφα από κάποιον ενδιαφερόμενο. Δηλαδή, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποκλείσει έναν ενδιαφερόμενο, επικαλούμενος ότι πέρασε η προθεσμία. Σε αγοραπωλησία ακινήτου, καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο μεταβίβασης. Πως θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης ο κάτοικος εξωτερικού χωρίς να έχει ελληνικό ΑΦΜ, ή ο κάτοικος εκτός ΕΕ τον αντίστοιχο φόρο, όταν δεν υπάρχει;».

thecaller.gr