Κάτω από βροχή η Πορεία Ειρήνης Μεγαλοχώρι – Τρίκαλα

Στα βήματα της “Αντιιμπεριαλιστικής Ημέρας Δράσης” της ΕΕΔΥΕ πορεύτηκαν πολλοί ειρηνοδρόμοι

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η Πορεία Ειρήνης Μεγαλοχώρι – Τρίκαλα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Ημέρας Δράσης της ΕΕΔΥΕ. Μετείχαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Τρικάλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Καϊκης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και πολλοί Ειρηνοδρόμοι με βασικό σύνθημα “ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας”.

Κάτω από καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε την ώρα της εκκίνησης στο Μεγαλοχώρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου υποδέχτηκε τους Ειρηνοδρόμους στο χώρο καφετέριας όπου η κ Βάσω Γκουγκαρά παρουσία μελών του συλλόγου και πολλών παιδιών εξέφρασε τη λύπη της που δεν είναι εφικτή λόγω της κακοκαιρίας η παρουσίαση του Θεατρικού δρώμενου για την Ειρήνη που είχε προετοιμαστεί και ανανεώθηκε η παρουσίαση υπό καλύτερης συνθήκες στο εγγύς μέλλον. Αποδώθηκε όμως ιδιαίτερα εκφραστικά από μια μαθήτρια ένα ποίημα τους Μπρεχτ και στη συνέχεια η κ. Μελίνα Σκαμπαρίνα χαιρέτισε τους Ειρηνοδρόμους από μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων.

Πριν από την εκκίνηση έγινε ανακοίνωση από την Επιτροπή ότι η πορεία θα ξεκινήσει κανονικά από την πλατεία του χωριού και σε περίπτωση επιδείνωσης θα παρθούν μέτρα ασφαλείας που είχαν συζητηθεί από την Επιτροπή. Πραγματικά η εκκίνηση δόθηκε με τα συνθήματα “Στους ιμπεριαλιστές καμιά υποταγή, οι μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί” “Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”  και διανύθηκε μια απόσταση κάτω από βροχή μέχρι την έξοδο του χωριού όπου λόγω του κινδύνου που εγγυμονούσε το βρεγμένο οδόστρωμα και η πυκνή διέλευση αυτοκινήτων για τα οποία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια οι άνδρες της Τροχαίας να προστατεύσουν την πορεία. Για το λόγο αυτό έγινε για μια περιορισμένη απόσταση χρήση του αστικού λεωφορείου και στην συνέχεια επανήλθαμε στον κανονικό βηματισμό, μέχρι στο στρατόπεδο της ΣΜΥ όπου δόθηκε ψήφισμα και στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την Ασκληπιού όπου τερμάτισε η πορεία.

Εκεί έγινε σύντομη ομιλία από τον Λάζαρο Τσουμένη, γεν. γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων ο οποίς μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: “ Η Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης τη φετινή χρονιά αποκτά ιδιαίτερη  σημασία. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται, από την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες, βάζοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Επίσης, τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 70  χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, που διαχρονικά αποτέλεσε και αποτελεί το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, καθώς συμπληρώνονται και 20 χρόνια από την εγκληματική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία.

«Το νομοσχέδιο, που κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στην αμερικανική Γερουσία, για την “Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατ. Μεσόγειο του 2019”, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την επέκτασή του στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Στο κέντρο βρίσκονται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα, το κυνήγι του κέρδους από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τα παζάρια με την Τουρκία. Το όψιμο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την “καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο” είναι ψεύτικο. Τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία γνωρίζουν καλά τα σχετικά στοιχεία. Οι τουρκικές παραβιάσεις γίνονται “κάτω από τη μύτη τους”, με την ανοχή τους και είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να παραπλανήσουν τον λαό μας. Το βασικό ζήτημα είναι ότι, με δική της ευθύνη, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και σε “μεντεσέ” των ΗΠΑ. Κι αυτό όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αλλά εμπλέκει τον λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής σε μεγάλες περιπέτειες. Επομένως, δεν μπορούν τα αστικά κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που στηρίζονται επίσημα από αυτά, αλλά και όσοι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι  να ισχυριστούν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ προστατεύει τα σύνορα της χώρας μας και συμβάλλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Αυτό για τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ειρήνη, στη φιλία και τη συνεργασία των λαών δεν μπορεί παρά να είναι ένα σοβαρό κριτήριο για το πώς θα πράξουν μπροστά στα νέα  διλλήματα που στήνονται με φόντο τις πολλαπλές κάλπες του ερχόμενου Μάη.