Κατερίνα Παπακώστα: Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο

Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”,τοποθετήθηκε η Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης εκ βάθρων, ενός πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες διατάξεις του Νομοσχεδίου, τις οποίες υπογράμμισε στην ομιλία της η Βουλευτής, είναι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το ζώοσυντροφιάς στην ηλικία που υιοθετείται. Εάν δεν το στειρώσει μετά από επιλογή του, υποχρεούται να στείλει δείγμα γενετικού υλικού DNA, ώστε να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. 

Επιπλέον, στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται η τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, να μην το εγκαταλείπει και να μην το κακομεταχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο. 

Επιπρόσθετα, το νεοσύστατο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με τα υπομητρώα τα οποία θα διαθέτει, τάχιστα και αξιόπιστα θα φανερώνει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμότων αδέσποτων που διαχειρίζεται κάθε δήμος, τον αριθμό τωνζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

Τέλος, ένα ακόμη βασικό σημείο του Νομοσχεδίου, όπως ανέφερε η κα. Παπακώστα είναι ότι μέσω του νέου προγράμματος «Άργος» χρηματοδοτούνται οι δήμοι, για την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, δηλαδή για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμούή την κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων, τη δημιουργία καταφυγίων και κτηνιατρείων.

Η Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας: «οι αξίες και η ηθική διαφαίνονται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν φωνή, αλλά έχουν ζωή και δικαιώματα σ’ αυτή… Γιατί εκείνα ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να σκέπτονται, έχουν όμως την δυνατότητα να υποφέρουν»