Κατευθυνόμενη Δημοκρατία

Στη χώρα μας έχουμε την ύψιστη τιμή να έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα. Ξέρετε, αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς σε άλλες χώρες η έλλειψη δημοκρατικού πολιτεύματος αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών ενός κράτους.

Βέβαια, υπάρχουν και οι στιγμές όπου η δημοκρατία δεν στέκεται στα πόδια της. Μάλλον, καλύτερα «κουνάνε» τα πόδια της και ιδίως όσοι επιδιώκουν να καταφέρουν κάτι.

Αυτό για παράδειγμα, συνέβη την Κυριακή με τη μαζική μεταφορά τσιγγάνων στο Βαλτινό, με σκοπό να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη της κεντροαριστεράς. Αυτή η κίνηση δείχνει αθώα κίνηση. Όταν όμως κατευθύνεις με τον τρόπο αυτό την δημοκρατία, όταν επιδιώκεις να κάνεις επίδειξη δύναμης, όταν με τις ενέργειες αυτές θυμίζεις άλλες εποχές, περί ποιας δημοκρατίας ο λόγος;

Πράγματι, το εγχείρημα αυτό για την ανάδειξη ηγέτη στην κίνηση αυτή του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, αποτελεί μία επιτακτική και υγιή σκέψη και ενέργεια ως υλοποίηση. Αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, μέσα από τη διαφορετικότητα των φωνών και μέσα από τη δημιουργία ενός ακόμη ισχυρού πόλου, ο οποίος θα κληθεί να διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό του τόπου.

Όμως με μαζικές μετακινήσεις και κατευθυνόμενες ψήφους, δεν προάγεται η ελεύθερη βούληση και η σκέψη περιορίζεται. Το γεγονός αυτό αμαύρωσε σε τοπικό επίπεδο την εκλογική διαδικασία, τη χαρά της γιορτής αυτής, μίας ημέρας δημοκρατίας και στην πόλη των Τρικάλων.

Σκεφτείτε άραγε, αν δεν συνέβαινε αυτή η κατευθυνόμενη κίνηση, η εκλογική διαδικασία δεν θα ήταν επιτυχής και «πιο δημοκρατική»;