«Καταρρέει» το εισόδημα των νοικοκυριών

ftoxia_copy_copy

 

 

 

 

Περίπου κατά 2 δισ. ευρώ μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2012 στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρώτο τρίμηνο του έτους η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε μείωση κατά 15,6% των αποδοχών των εργαζομένων, η οποία -εν μέρει- αντισταθμίστηκε από την αύξηση στο καθαρό εισόδημα περιουσίας και τις τρέχουσες μεταβιβάσεις που εισπράττονται.

Πιο συγκεκριμένα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 41,7 δισ. ευρώ σε 38,9 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των συγκεκριμένων ιδρυμάτων παρέμεινε αρνητικό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο -10,5%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στο εξωτερικό ήταν 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τη γενική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 23,6 δισ. ευρώ (20,1 δισ. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες). Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία

«Μαύρες» είναι οι εκτιμήσεις των περισσότερων Ελλήνων για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο. Το 100% των πολιτών στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «κακή» και πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 77%.

Στη σχετική κατάταξη, τους Έλληνες ακολουθούν οι Ισπανοί με 99%, οι Πορτογάλοι με 97% και οι Ιρλανδοί με 96%, ενώ στον αντίποδα μόνο το 15% των Σουηδών και των Λουξεμβούργιων και το 21% των Γερμανών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας είναι κακή.

Επιπλέον το 77% των Ελλήνων απαντούν ότι τα χειρότερα έπονται για την χώρα αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Την πρώτη θέση στην απαισιοδοξία κατέχουν οι Πορτογάλοι σε ποσοστό 78%.

Εξάλλου, το 66% των πολιτών στην Ελλάδα απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι το σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και ακολουθεί η ανεργία με ποσοστό 57% και το δημόσιο χρέος 20%.

real.gr