Καταρρέει σιγά-σιγά η κτηνοτροφία και στα χωριά της Φαρκαδόνας

Οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές αποτελούν τους τελευταίους μήνες ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ για τους κτηνοτρόφους του Δήμου Φαρκαδόνας, των Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας. Πλέον η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό κι αυτό είναι ορατό το τελευταίο διάστημα. Πολλοί κτηνοτρόφοι, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα βάρη, αναγκάζονται είτε να προχωρούν σε ομαδικές σφαγές ζώων, είτε να πουλούν τα ζώα τους, συρρικνώνοντας την επαγγελματική δραστηριότητα ή ακόμη βάζοντας και λουκέτο στις μονάδες τους.

Η «KriniLive.gr» συναντήθηκε με τον πρόεδρο κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων και συναιτεριζόμενο μέλος στον συναιτερισμό δυτικής Θεσσαλίας αιγοπροβατοτρόφων αγελαδοτρόφων.κ. Γιάννη Κουτή.

Βρέθηκε στον Πετρόπορο του Δήμου Φαρκαδόνας καταγράφοντας τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σήμερα ζητούν σανίδα σωτηρίας, πριν βουλιάξουν οικονομικά.

«Αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό, καθώς οι λογαριασμοί εξαιτίας των αυξήσεων παραμένουν ανεξόφλητοι με τους ίδιους να σπεύδουν στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους, ζητώντας ευνοϊκούς διακανονισμούς.

Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις το ποσό στους εκκαθαριστικούς υπερβαίνει ακόμη και τις 3.500, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι δεν είχαν πληρώσει περισσότερα από 1.000 ευρώ. Αλήθεια με τέτοιες αυξήσεις ποιος κτηνοτρόφος μπορεί να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την επαγγελματική δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Γιάννης Κουτής.

Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να μεταφέρει την δυσαρέσκεια του, απέναντι στο κράτος αλλά και το Δήμο Φαρκαδόνας, δηλώνοντας ότι αδιαφορούν μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Πλέον όπως ισχυρίστηκε δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά έρχονται να προστεθούν και οι αγρότες, μετά τις αυξήσεις στις ζωοτροφές.

«Σήμερα η τιμή στο τριφύλλι, αγγίζει τα 0,30 ευρώ το κιλό και στο καλαμπόκι στα 0,40 ευρώ το κιλό. Ποιος μπορεί αν πληρώσει με τέτοιες τιμές; Μας λένε ότι αυξήθηκε το γάλα στο 1,30 ευρώ το κιλό. Αν καθίσεις και βάλεις κάτω να λογαριάσεις τα έξοδα δεν μένει τίποτα. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μπροστά σ’ αυτό το γεγονός αναγκάζονται να πουλούν ζώα, να σφάζουν κοπάδια καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τις μονάδες τους και να τα ταΐσουν. Πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει πείνα. ήδη χώρες του εξωτερικού δεν στέλνουν κρέατα στην Ελλάδα, για να καλυφτούν οι ανάγκες μας. Οι κτηνοτρόφοι μας πουλούν ή σφάζουν. Θεωρώ πως αργά ή γρήγορα έρχεται πείνα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο τοπικός πρόεδρος τω κτηνοτρόφων πέραν των ευθυνών που επιρρίπτει στο κράτος, μίλησε και για εκείνες που φέρει ο Δήμος Φαρκαόνας.

«Προσπαθούμε να καλέσουμε τους αρμόδιους αντιδημάρχους αλλά δυστυχώς δεν τους εντοπίζουμε να τους μεταφέρουμε τα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων σε όλα τα χωριά του Δήμου. Αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ποτιστικές, προκειμένου να μην ξεραίνεται η βλάστηση και να υπάρχει τροφή για τα ζώα και το καλοκαίρι. Αυτό σαφώς θα βοηθούσε για να περιοριστούν τα έξοδα, έστω και λίγο.», δηλώνει καταλήγοντας.

Οι κτηνοτρόφοι σήμερα αναζητούν στήριξη, περισσότερο από ποτέ.

Αλήθεια θα την έχουν;