Καταργείται Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ θα Αντικατασταθεί με νέο Σύστημα

bank

 

 

 

 

Καταργείται Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ θα Αντικατασταθεί με νέο Σύστημα 

Στον να καταργήσει τον Τειρεσία προσανατολίζεται η κυβέρνηση .Η κατάργηση του Τειρεσία θα γίνει στο πλαίσιο του ανοίγματος ρευστότητας των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να δημιουργήσουν νέες επενδύσεις και την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σε σημερινό του δημοσίευμα ο Ελεύθερος τύπος αποκαλύπτει το σχέδιο αντικατάστασης του Τειρεσία με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των δανειοληπτών.

Ο Τειρεσίας καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα Βαθμολόγησης του δανειολήπτη. 

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η κατάργηση του Τειρεσία Θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα «βαθμολόγησης» των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες. Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να μπορούν να κάνουν ουσιαστικές ρυθμίσεις των δανείων τους στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά.

Επίσης τελευταίος άξονας για το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» ώστε να λειτουργεί καλύτερα και ποιο αποδοτικά προς τους δανειολήπτες ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον Τειρεσία θα βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των πολιτών με τις τράπεζες.

Το σύστημα αυτό θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με όλες τις τράπεζες και θα περιέχει δεδομένα τα οποία θα βαθμολογούνται με βάση τη συμπεριφορά των δανειοληπτών αλλά και με άλλα κριτήρια για παράδειγμα . επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.. Η τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της

Στο νέο σύστημα  θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr