Καταργείται ο ΕΦΚ στο κρασί μέσα στο 2017

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εντός του 2017 προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας χθες, στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας ανέφερε πως μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ο συγκεκριμένος φόρος αναμένεται να καταργηθεί πριν το κλείσιμο της χρονιάς. «Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε.

Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ στο κρασί είχε επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2016 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον χώρο των οινοποιών.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γ. Σκούρα, εκτός του ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στα κρατικά ταμεία, οι συνέπειες του ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές για το ελληνικό κρασί και τους Έλληνες οινοποιούς, με αποκορύφωμα την αύξηση της παράνομης διακίνησης χύμα κρασιού. Επιπρόσθετα, ενέτεινε το φαινόμενο της απεμφιάλωσης, με αποτέλεσμα να χάνεται η “ταυτότητα” του ελληνικού κρασιού και μαζί η προστιθέμενη αξία που προκύπτει. Για την κατάργηση του ΕΦΚ είχε δεσμευθεί πρόσφατα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης.

imerisia.gr