Κατακραυγή για το ΑΠΕ: Το διαψεύδουν υπ. Οικονομικών και Κομισιόν

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε» στην οποία ανέφερε πως «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

«Αδειάζει»το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα περί συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών σχετική με τη  μη περικοπή των συντάξεων εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατη πηγή τονίζει σε οικονομικούς συντάκτες ότι «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε:

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε» στην οποία ανέφερε πως «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών – Αθήνας.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το Reuters αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει κατάληψη στις διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Με όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργείται μείζον θέμα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όχι μόνο για τον άγνωστο συντάκτη του άρθρου αλλά και για τον ίδιον τον πρόεδρο Μιχάλη Ψύλλο ο οποίος από το πρωί επέμενε να στηρίζει το θέμα και να λέει ότι δεν είναι ανυπόστατο. Μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ζητήσουν την παραίτησή του.

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επιμένει και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

tanea.gr