Καταδικάστηκαν π. Δήμαρχος – Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

DSC00100

Ποινές φυλάκισης από 18 έως 12 μήνες επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων στον πρώην Δήμαρχο Καλαμπάκας, τον Αντιδήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες για ανθρωποκτονία από αμέλεια για υπόθεση θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος.

Ειδικότερα το Δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας αργά το απόγευμα της Παρασκευής έκρινε ένοχους για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή με παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας κατά παραυτουργία τον πρώην Δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου, τον πρώην Αντιδήμαρχο Ηλία Κωστόπουλο και ακόμη τέσσερις υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Σακελλαρίου, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η παράλειψή του και προξένησε το θάνατο του Αθανασίου Μήτσιου την 1η Ιουλίου 2013 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος, πηγάζουσα από τον νόμο.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται με την ιδιότητα του ∆ημάρχου Καλαμπάκας, προέβη σε παραλείψεις σχετικά με τον εξοπλισμό εργασίας, τον εφοδιασμό με αμετακίνητη κλίμακα, την χορήγηση μέσων προστασίας κ.α. με αποτέλεσμα, ένεκα των παραλείψεων να προκαλέσει αιτιωδώς το θάνατο του Αθανασίου Μήτσιου του Γεωργίου, ο οποίος εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος με σύμβαση ορισμένου χρόνου (2 μηνών), που είχε συνάψει με τον ∆ήμο Καλαμπάκας και με αντικείμενο εργασίας μεταξύ άλλων και την αλλαγή ή αποκατάσταση των ελαττωματικών λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού.

Εκτός του πρώην Δημάρχου και πρώην Αντιδημάρχου, στο ίδιο κατηγορητήριο, εμπλέκονται ο πρώην Δήμαρχος Καστανιάς Κωνσταντίνος Τόλης με την ιδιότητα του διευθυντή Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του ∆ήμου Καλαμπάκας, ο Νικόλαος Λύχος με την ιδιότητα του προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικών Έργων και Συντήρησης Υποδομών του ∆ήμου Καλαμπάκας και ο Ιωάννης Γαλάνης με την ιδιότητα του Προϊσταμένου του Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του ∆ήμου Καλαμπάκας αλλά και ο τότε Τεχνικός Ασφαλείας Καραγιάννης.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απολογία των κατηγορουμένων, την αγόρευση του Εισαγγελέα της έδρας που πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων και με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Τελικά το Δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για την ανθρωποκτονία από αμέλεια του άτυχου εργαζόμενου και επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον πρώην Αντιδήμαρχο και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, 12 μηνών στον πρώην Δήμαρχο και από 15 μήνες στους λοιπούς κατηγορουμένους.

Σημειώνεται τέλος ότι από την διαδικασία προέκυψε ότι θα ασκηθεί και συμπληρωματική ποινική δίωξη εναντίον του τότε Αντιδημάρχου, αρμοδίου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμπάκας Σωτήρη Παπαχρήστο.

 

meteoravoice