Υλικά συνταγής
- 200 βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
- 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρίφαλα
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση συνταγής
- Χτυπάτε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
- Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κανελογαρίφαλα και τα προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατεύετε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και αδειάζετε το μείγμα σε ταψί ή φόρμα βουτυρωμένη. Ψήνετε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50′ περίπου.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε 1/2 – 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με νιφάδες βρώμης ή κουάκερ σε σκόνη για να δώσετε επιπλέον θρεπτική αξία στο γλυκό.