Καρκίνο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται με την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Epidemiology. Ειδικότερα, η αυξημένη έκθεση στα υπερλεπτά σωματίδια (UFPs) που παράγονται από την καύση των καυσίμων, ιδιαίτερα από τους ντιζελοκινητήρες οχημάτων, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, που εκπόνησαν τη μελέτη, οι καρκινικοί όγκοι στον εγκέφαλο είναι αρκετά σπάνιοι και η αύξηση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με μετεγκατάσταση από έναν ήσυχο δρόμο ενός αστικού κέντρου σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο, καταλήγει στην εμφάνιση ενός επιπλέον καρκίνου του εγκεφάλου ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, οι Καναδοί επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση 1,9 εκατ. ενήλικων συμπατριωτών τους, κατά την περίοδο 1991-2016. Ετσι, διαπίστωσαν ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου και στην έκθεση στα νανοσωματίδια ήταν «εντυπωσιακά σταθερός». Διαπιστώθηκε ότι αύξηση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση 10 χιλιάδων νανοσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό, διαφορά δηλαδή που καταγράφεται ανάμεσα σε έναν ήσυχο δρόμο και σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου κατά 10%. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή ήταν μόνο η πρώτη έρευνα που συνδέει τα δύο και είναι επιτακτικό να εκπονηθούν και μεγαλύτερες μελέτες.

Η τοξική ατμόσφαιρα έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με άλλα προβλήματα του εγκεφάλου, όπως μειωμένη νοημοσύνη, άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση «σιωπηρή κρίση της δημόσιας υγείας».

Τέλος ο καθηγητής Τζορντί Σουνιέρ, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, χαρακτήρισε σημαντικά τα συμπεράσματα των Καναδών ερευνητών, ιδιαίτερα αφού προηγούμενες μελέτες σε ζώα απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια είναι πολύ περισσότερο τοξικά από τα μεγαλύτερα.

kathimerini.gr