Καρδίτσα: Σχολές οδηγών είχαν στήσει «φάμπρικα» παράνομης έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης – Έξι συλλήψεις

«Φάμπρικα» είχαν στήσει μέλη εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., στην Καρδίτσα.

Οι συλληφθέντες προχωρούσαν στην έκδοση αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών, Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας και Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Επάρκειας / Αδειών Οδικού Μεταφορέα, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι αστυνομικοί των εσωτερικων υποθέσεων πέρασαν χειροπεδες σε 6 άτομα και συγκεκριμένα σε 3 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Καρδίτσας, καθώς και σε 3 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 5 ακόμη ιδιοκτήτες σχολών.

Σύμφωνα με τις πληροφοριες του Iefimerida.gr, πρόκειται για την τρίτη τουλάχιστον φορά από το 2018, που στη συγκεκριμένη πόλη, είχε στηθεί παραμάγαζο παράνομων εγγραφων. Οι ιδιες πηγες ενημέρωσης αναφέρουν πως οι συλληφθέντες είναι καταγεγραμμένοι και σε βίντεο κατα την ώρα των παράνομων πράξεων τους .

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων.

Κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους, είτε:

-αντικαθιστώντας τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών,
-κατά τη διόρθωση των γραπτών συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι,
καθοδηγώντας τους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές,
χορηγώντας τους τεμάχια χαρτιού στα οποία αναγράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης.

Αφού οι υποψήφιοι αντέγραφαν τις απαντήσεις, επέστρεφαν τα τεμάχια χαρτιού στους εξεταστές και αυτοί στη συνέχεια βεβαίωναν ψευδώς στο δελτίο εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου, ότι επέτυχε με αποτέλεσμα να του χορηγείται η αντίστοιχη άδεια ικανότητας οδήγησης ή πιστοποιητικό.

Η ταρίφα
Για την  έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας η οργάνωση χρέωνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β΄ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ.

Από τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στην παράτυπη διαδικασία, μέρος του ποσού προοριζόταν για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Μέχρι στιγμης έχει επιβεβαιωθεί η δράση των μελών της οργανωσης σε τουλάχιστον 133περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, υποψήφιοι από άλλους νομούς, οι οποίοι δεν υπάγονταν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά φιλοξενίας, για τα οποία κατέβαλαν το ποσό των 50 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-2.825 ευρώ,
-2 δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού,
-σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής,
-πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις,
-πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, τα οποία αφορούν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., καθώς και παράβαση καθήκοντος.

Πηγή: www.iefimerida.gr