Καρδίτσα: Η ζωή μέσα στη λάσπη

Εννιά ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έπληξε τον νομό Καρδίτσας, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή αγωνίζονται να επιστρέψουν σε μια υποτυπώδη κανονικότητα. Με την ταφή, χθες, της 43χρονης φαρμακοποιού από το Μουζάκι που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και έχασε τη ζωή της, έκλεισε το κεφάλαιο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Η πόλη εξακολουθεί να μετράει πληγές: ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεφωνία, Ιντερνετ δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειονότητα παραμένουν κλειστά. Ακόμα και οι φούρνοι υπολειτουργούν, πολλοί δεν έχουν ανοίξει μετά την πλημμύρα, καθώς από την υδάτινη εισβολή καταστράφηκαν τα μηχανήματα, οι εγκαταστάσεις αλλά και οι προμήθειες σε αλεύρι και άλλες πρώτες ύλες. Κλειστά παραμένουν και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης, καθώς όλα πλημμύρισαν και το εμπόρευμά τους καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να καθαριστούν σπίτια και καταστήματα και να στεγνώσουν οικοσκευές και εμπορεύματα συνεχίζεται (φωτ. ΤΟΜΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ).

Η ηλεκτροδότηση σε πολλά καταστήματα γίνεται με γεννήτριες. Ορισμένα εμπορικά καταστήματα που άρχισαν δειλά δειλά να λειτουργούν, έχουν προσαρμόσει το ωράριο λειτουργίας ανάλογα με το φως της ημέρας, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες καλύτερα. Πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης, για ένα είδος παραμένει η ζήτηση στα ύψη: για γαλότσες. Παντού μέσα στην πόλη και πολύ περισσότερο έξω από αυτή, υπάρχει λάσπη. Λάσπη που απόθεσε το νερό της πλημμύρας και λάσπη που καθαρίζεται από τα καταστήματα και τα σπίτια και συγκεντρώνεται στους δρόμους.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να καθαριστούν σπίτια και καταστήματα και να στεγνώσουν οικοσκευές και εμπορεύματα συνεχίζεται με την προσοχή στραμμένη στο μετεωρολογικό δελτίο. Η πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού από σήμερα μόνο αγωνία προσθέτει. Για τη συνδρομή των πληγέντων σε είδη πρώτης ανάγκης λειτουργεί κέντρο διανομής από τον δήμο στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου. Ο στρατός έχει αναλάβει τη διανομή φαγητού.

Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι η πόλη και η περιοχή δεν πρόκειται να επανέλθουν μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας. Οι αισιόδοξοι μιλούν για μια διαδικασία που θα πάρει πολύ καιρό και αγωνιούν ότι η περιοχή και τα προβλήματά της θα ξεχαστούν ύστερα από λίγες μέρες και οι κάτοικοι θα μείνουν να παλεύουν μόνοι, με τις δικές τους δυνάμεις.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Επληξε όλο τον νομό: στα ορεινά έχουν καταστραφεί οδικά δίκτυα, γέφυρες, έργα υποδομής και επιχειρήσεις, ενώ οι κατολισθήσεις απειλούν σπίτια και χωριά. Στην περιοχή της Αργιθέας, όπου το οδικό δίκτυο κάθε χρόνο χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις μετά τον χειμώνα, πλέον δεν υπάρχει οδικό δίκτυο σε μεγάλο τμήμα. Η πρόσβαση σε αρκετά χωριά είναι αδύνατη με συμβατικά μέσα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ίσως και πέντε χρόνια για να φτιαχτεί πλήρως το οδικό δίκτυο. Γίνεται αγώνας δρόμου να αποκατασταθεί μια βασική σύνδεση και πρόσβαση πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών που θα εμποδίζει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Στα χωριά του κάμπου αναδύεται ως υγειονομική απειλή ο μεγάλος αριθμός ζώων που πνίγηκαν και παραμένουν άταφα. Το νερό έχει παρασύρει τα κουφάρια χιλιόμετρα μακριά, πολλά νεκρά ζώα έχουν καλυφθεί από φερτά υλικά και δεν είναι ορατά. Ωστόσο, σε όλη την περιοχή αρχίζει να κυριαρχεί έντονη δυσοσμία αποσύνθεσης. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη δημόσια υγεία είναι πολύ έντονη. Οπως επίσης και η ανησυχία ότι με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα είναι πιο δύσκολος ο έλεγχος μετάδοσης του κορωνοϊού, που παρουσίασε έξαρση στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

kathimerini.gr