Καραντίνα και διατροφή: Αφήστε τα σνακ στα… ντουλάπια

Πρακτικές συμβουλές που αφορούν στη διαχείριση των… αρρυθμιών που έχουν προκληθεί στις διατροφικές συνήθειες από το «Μένουμε σπίτι» δίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δάφνη Νταλάπα.

«Η διατροφή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Ενώ για κάποιους η παραμονή στο σπίτι ήταν μεγάλο μέρος της καθημερινότητά τους, για άλλους είναι μια καινούργια κατάσταση. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, ανησυχίας, ακόμα και ανίας ή έντασης. Ολα αυτά είναι επόμενο να επηρεάσουν τη διατροφή μας», δήλωσε η Θεσσαλονικιά διαιτολόγος-διατροφολόγος. Οπως είπε, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άντρες και οι γυναίκες που μένουν σπίτι είναι:

› Αλλαγή ρουτίνας: «Παρότι άλλαξε η καθημερινότητά μας, μ’ εμάς να εργαζόμαστε σπίτι και τα παιδιά εκτός σχολείου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε μία ρουτίνα μέσα στη μέρα. Απεναντίας, θα μας βοηθήσει διατροφικά και θα μας δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας», τόνισε. Συμβουλεύει τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν σταθερά γεύματα μέσα στη μέρα. Θα τους βοηθήσει πολύ καλύτερα στον έλεγχο της πείνας, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Ετσι, θα αποφύγουν ευκολότερα γλυκά και τσιμπολογήματα. «Αξιοποιήστε την ευκαιρία να γευματίσετε όλοι μαζί ως οικογένεια. Το οικογενειακό τραπέζι μάς ενώνει, δημιουργεί αναμνήσεις και καλύτερες διατροφικές συνήθειες στα παιδιά. Φροντίστε το κλίμα και οι συζητήσεις να είναι ευχάριστες και αφήστε οποιεσδήποτε διαφωνίες για άλλη στιγμή», πρόσθεσε η διαχειρίστρια της σελίδας nutritionist.gr.

 › Διαθεσιμότητα τροφών: «Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι χρήσιμο να γίνει σωστή οργάνωση στα ψώνια. Δύο στοιχεία είναι βασικά εδώ, να υπάρχει επάρκεια και να αποφύγουμε τροφές με κενές θερμίδες», είπε. Συμβουλεύει όλους να ετοιμάσουν εβδομαδιαίο πλάνο με τα φαγητά που θα μαγειρέψουν, ανάλογα με τις διαθέσιμες τροφές που υπάρχουν στα ντουλάπια τους. Επίσης, να σημειώνουν με τι σαλάτα θα τα συνοδεύσουν και τι επιλογές έχουν για τα ενδιάμεσα γεύματα. Πρόσθεσε ότι η χρήση λίστας για ψώνια είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. «Βοηθάει να έχεις μόνιμα ένα χαρτί και να σημειώνεις ό,τι χρειάζεσαι τη στιγμή που το θυμάσαι. Φρόντισε να έχεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και ό,τι χρειάζεσαι για να καλύψεις όλα σου τα γεύματα. Επίσης, μία λίστα βασικών υλικών για το μαγείρεμά σου (σάλτσα ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό, λεμόνι κ.λπ.). Εφοδιάσου με φρέσκα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά) που έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής: Για παράδειγμα, το μαρούλι κρατάει λιγότερες μέρες από ό,τι το λάχανο και τα καρότα, οι φράουλες λιγότερο από τα μήλα, το γάλα λιγότερο από το γιαούρτι ή το κεφίρ. Αγοράζοντας διάφορα είδη, διασφαλίζεις ότι θα έχεις πάντα ό,τι χρειάζεσαι», υπογράμμισε.

 › Συχνό τσιμπολόγημα: «Επειδή είμαστε πολλές ώρες σπίτι, κινδυνεύουμε, λόγω ανίας ή αμηχανίας ή απλά από συνήθεια, να καταφεύγουμε συχνά σε τσιμπολογήματα», παραδέχεται. Συμβουλεύει άντρες και γυναίκες να κρατήσουν μακριά από το… οπτικό πεδίο τους τα τρόφιμα που είναι εύκολα στην κατανάλωση. «Κάθε φορά που βλέπεις ένα τρόφιμο, υποσυνείδητα μπαίνεις στη διαδικασία να αποφασίσεις αν θα το φας ή όχι. Ασε τα κέικ, τα μπισκοτάκια και τα υπόλοιπα σνακ στη θέση τους, δηλαδή μέσα στα ντουλάπια ή σε αδιαφανή σκεύη», τόνισε. Επιπλέον, συμβουλεύει τους πολίτες να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με κάτι δημιουργικό, κατά προτίμηση με κάτι που θα απασχολεί τα χέρια τους. «Μπορεί να είναι μια χειροτεχνία, να κάνεις ξεκαθάρισμα στα συρτάρια σου, να τακτοποιήσεις παλιές φωτογραφίες, να οργανώσεις τα αρχεία στον υπολογιστή ή απλά να λύσεις ένα σταυρόλεξο. Η παρακολούθηση ταινίας ή η ανάγνωση βιβλίου συνήθως δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

 › Συναισθηματικό φαγητό: «Σε περιόδους όπου μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα, το συναισθηματικό φαγητό έρχεται ως αντιπερισπασμός, για να τραβήξει την προσοχή μας από όσα δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε και, αντιθέτως, να μας οδηγήσει στο να ασχοληθούμε με το τι τρώμε, γιατί το φάγαμε ενώ δεν έπρεπε και όλες τις παρόμοιες σκέψεις που συνοδεύει αυτή μας η συμπεριφορά. Παρότι και αυτό ως κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, σίγουρα είναι πιο ανώδυνο από εκείνα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, η ευχαρίστηση που μας δίνει το φαγητό ως γεύση, ως ηδονή από την ντοπαμίνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλο ή ακόμα και ως ευχάριστη ανάμνηση λειτουργεί κατευναστικά και μας φτιάχνει τη διάθεση. Οταν όμως το συναισθηματικό φαγητό γίνεται ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών μας, τότε καταλήγουμε να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε ή να τρεφόμαστε μη ποιοτικά», είπε η κ. Νταλάπα. Για τη διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού προτείνει σε άντρες και γυναίκες να αναγνωρίσουν τους λόγους που θέλουν να φάνε. «Είναι από πείνα ή λόγω συναισθήματος; Βρες ποιο είναι το συναίσθημα και φρόντισέ το. Αν είναι ανία, απασχολήσου με κάτι. Αν είναι άγχος, προσπάθησε να ηρεμήσεις με ένα ζεστό μπάνιο ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Αν είναι φόβος, συζήτησέ το με κάποιον δικό σου, επιχειρηματολογώντας και προσπαθώντας να δεις γεγονότα, παρά καταστροφολογικά σενάρια. Σε αυτό, ίσως, θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να παρακολουθείς τις ειδήσεις όλη την ώρα. Ολα όσα αναφέρω δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν, αλλά δεν είναι και αδύνατον. Πάμε εκεί όπου θέλουμε να πάμε, πετυχαίνουμε ό,τι στοχεύουμε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με συστηματικότητα και επιμονή», καταλήγει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής