«Κάντε κάτι για το κάπνισμα»!

«Κάντε κάτι για το κάπνισμα»! Αυτό ζήτησαν τρικαλινοί μαθητές από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, αυτό μετέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον Υπουργό Υγείας. Διότι «το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα υγείας και για αυτό το λόγο πρέπει να παρθούν μέτρα για την καταπολέμησή του».
Πρόκειται για την επιστολή 16 μαθητών/τριών του Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, που ως ομαδική εργασία απέσπασε έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
Η επιστολή αφορούσε στη λήψη μέτρων για το παθητικό κάπνισμα και το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017 οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, για να τον ενημερώσουν σχετικώς. Συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια κ. Φ. Σμιξιώτη και τις καθηγήτριες κ. Κωνσταντίνα Τζιοβάρα, Ευαγγελία Τάσιου (απουσίαζε η κ. Μαρία Λέγγα), συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, όχι μόνο για τα της επιστολής, αλλά και για συνολικότερα τα βήματα ή τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην αντικαπνιστική εκστρατεία. Ο κ. Παπαστεργίου, απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος, με παράλληλη έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην απόκτηση ουσιαστικής Παιδείας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζοντας την παλιότερη επιστολή του στον κ. Ξάνθο, τον Υπουργό Υγείας, κινήθηκε άμεσα: απέστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό, επισυνάπτοντας το κείμενο των μαθητών και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων. Ένα εξ αυτών είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς η έλλειψη προσωπικού της πρώτης, δεν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η δε επιστολή του κ. Παπαστεργίου καταλήγει: Σας παρακαλώ, λοιπόν, όχι απλώς να μελετήσετε την επιστολή, αλλά να λάβετε υπ’ όψιν σας ειδικότερα την τελευταία φράση, την οποία υιοθετώ και προς εσάς: «Μπορεί να είμαστε μαθητές Γυμνασίου και να μην έχουμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν  σας την άποψή μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας».
Βέβαιος για την ευαισθησία σας, αναμένω με ενδιαφέρον τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή.