Κανταΐφι με κρέμα φέτας, φιστίκι Αιγίνης και μέλι

Υλικά για 6 άτομα

  • 330 γρ φέτα Δωδώνη με 40% λιγότερο αλάτι
  • 150 γρ μέλι ή καστανή ζάχαρη
  • 80 ml γάλα φρέσκο
  • 330 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 μικρό λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 βανιλίνη (προαιρετικό)
  • 4 φύλλα ζελατίνης
  • 200 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 2 κ.τ.σ. λιωμένο βούτυρο

Για πασπάλισμα 

  • μέλι
  • τριμμένο ανάλατο φιστίκι Αιγίνης (10-20 γρ), καβουρδισμένο σουσάμι ή μαυροκούκι
  • προαιρετικά, μερικούς κόκκους ροζ ή πράσινο πιπέρι ή νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο)

Εκτέλεση

Βάζω τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολάκι με κρύο νερό να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά. Τα βγάζω, τα στύβω με τα χέρια και τα ρίχνω σε ένα φλιτζάνι με ελάχιστο ζεστό νερό. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθούν. Πλένω και στεγνώνω το λεμόνι, τρίβω σε ένα μικρό τρίφτη τη φλούδα του και κρατάω το ξύσμα σε ένα πιατάκι. Στίβω το λεμόνι και σουρώνω τον χυμό.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Στεγνώνω τη φέτα και τη λιώνω με πιρούνι. Τη χτυπάω στο μίξερ μαζί με το μέλι ή την ζάχαρη, το γάλα και το χυμό του λεμονιού. Ρίχνω την κρέμα φέτας και το ξύσμα λεμονιού στο μπολ με τη σαντιγί, προσθέτω τη ζελατίνη και ανακατεύω απαλά με μαρίζ ή κουτάλα να ενωθούν τα υλικά. Σε μακρόστενη φόρμα στρώνω λαδόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη, αδειάζω την κρέμα, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, και ακόμη καλύτερα όλη τη νύχτα.

Ανοίγω το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες. Στρώνω σε μια λαμαρίνα λαδόχαρτο και απλώνω το κανταΐφι έτσι ώστε να πάρει το σχήμα και τις διαστάσεις της πιατέλας που θα σερβίρω το γλυκό και σε πάχος όσο περίπου το 1/3 του ύψους του γλυκού. Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και λίγο νερό (για να γίνει τραγανό) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 150 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

tyroglyko_ylika-crop-1
Λίγο πριν σερβίρω το γλυκό τοποθετώ την παγωμένη κρέμα τυριού πάνω στο κανταΐφι

Βγάζω το κανταΐφι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.  Περιχύνω με λίγο μέλι. Βγάζω από το ψυγείο τη φόρμα με την κρέμα φέτας που εντωμεταξύ έχει πήξει καλά, την ξεσκεπάζω και την ακουμπάω ανάποδα πάνω στη βάση από κανταΐφι. Περιχύνω με μέλι, πασπαλίζω με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους (ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι ή μαυροκούκι) ή και (προαιρετικά) με πιπέρι που έχω κοπανήσει ελαφρά στο γουδί και σερβίρω συνοδεύοντας το γλυκό με ένα μπολάκι μέλι για όσους το θέλουν πιο γλυκό.

Εξτρα συμβουλές

  • Αν πάρετε κατεψυγμένο κανταΐφι, βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε στην ψύξη τουλάχιστον 24 ώρες πριν φτιάξετε το γλυκό.
  • Την δεύτερη ημέρα η κρέμα φέτας ήταν ακόμα πιο νόστιμη. Οπότε αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα φυλάξτε τη στο ψυγείο για 1-2 ημέρες αλλά ψήστε φρέσκο κανταΐφι πριν σερβίρετε το γλυκό για να είναι τραγανή η βάση του. Εξίσου ωραίες είναι και οι φωλιές από κανταΐφι που θα τις ψήσετε μέσα σε φορμάκια για cup-cakes. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ζελατίνη.
  • Η σαντιγί  δίνει στο γλυκό πιο απαλή υφή αλλά δεν είναι απαραίτητη. Αν δεν βάλετε σαντιγί (για να γλυτώσετε θερμίδες), χτυπήστε πολύ καλά τη φέτα με το γάλα και περάστε την κρέμα από λεπτή σίτα, πριν προσθέσετε το μέλι και τη ζελατίνη.
  • Σας ξάφνιασε το πιπέρι; Και όμως του πάει τόσο πολύ! Οι καλεσμένοι μου ενθουσιάστηκαν. Οσο για το λεμόνι είναι θέμα προτίμησης αν θα βάλετε λιγότερο ή περισσότερο.

protagon.gr