Κανόνες ασφαλείας για τη διατροφή του παιδιού το καλοκαίρι

Η ζέστη αποτελεί εχθρό για αρκετά ευαίσθητα τρόφιμα, τα οποία για να συντηρηθούν χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι συνθήκες του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωσή τους, με άμεσες επιπτώσεις στον ευαίσθητο οργανισμό ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό τους ζεστούς μήνες του έτους να λαμβάνονται κάποια μέτρα προφύλαξης σε όλα τα στάδια, από την αγορά των τροφίμων μέχρι το μαγείρεμα και τη διατήρησή τους. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

Κατά την αγορά και τη φύλαξη των τροφίμων

Η αγορά των τροφίμων αποτελεί ένα βασικό στάδιο για τη διαδικασία του φαγητού. Τυχόν λάθη στην επιλογή ή τη μεταφορά των τροφίμων ή πλημμελείς συνθήκες υγιεινής θα μεταφερθούν στο πιάτο όλης της οικογένειας. Για τον λόγο αυτό:

* Ακολουθήστε τη σωστή διαδικασία όταν ψωνίζετε τρόφιμα, βάζοντας στο καλάθι σας πρώτα τα προϊόντα που δεν αλλοιώνονται (κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, καφές, ρύζι κ.λπ.) και αφήνοντας για το τέλος ευπαθή προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι, αλλαντικά, ψάρι κ.ά.).

* Μετά το σουπερμάρκετ, το κρεοπωλείο ή το ιχθυοπωλείο, πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι και βάλτε αμέσως τα ευπαθή προϊόντα στο ψυγείο.

* Μη φορτώνετε με πολλά πράγματα το ψυγείο, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του και μη στοιβάζετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο, γιατί εμποδίζετε την ομοιόμορφη ψύξη τους.

* Επίσης, στην πόρτα του ψυγείου, όπου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή όσο στα υπόλοιπα μέρη του, είναι καλύτερα να βάζετε προϊόντα μακράς διάρκειας (π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμούς κ.λπ.) και να αποθηκεύετε τα ευπαθή προϊόντα ή αυτά που θέλετε να διατηρήσετε περισσότερο στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (ψυχρότερα ράφια θεωρούνται αυτά που βρίσκονται κοντά στην κατάψυξη).

Κατά το μαγείρεμά τους

Αρκετά ωμά τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αβγά, το κόκκινο κρέας, μπορεί να κουβαλάνε μικρόβια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ψήνονται καλά, καθώς η καλή θερμική επεξεργασία (ψήσιμο, βράσιμο) σκοτώνει τους μικροοργανισμούς αυτούς. Ιδιαιτέρως όταν αυτά βγαίνουν από την κατάψυξη, θα πρέπει να τα ξεπαγώσετε καλά προτού τα μαγειρέψετε. Παράλληλα, μετά το μαγείρεμα μην βάλετε το φαγητό στο ψυγείο αμέσως, όταν είναι ακόμη χλιαρό ή ζεστό, αλλά αφήστε το να κρυώσει. Οταν τοποθετείτε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού, έχετε υπόψη σας ότι αυτό καθυστερεί να κρυώσει στο κέντρο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το τρόφιμο αυτό επικίνδυνο για αλλοίωση.

Φαγητό εκτός σπιτιού

Ενα σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού είναι και η θάλασσα, όπου συχνά επιλέγουμε να έχουμε προετοιμάσει από το σπίτι τα σνακ των παιδιών. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς η έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο μπορεί να προκαλέσεις αλλοιώσεις. Για αυτό αποφύγετε να έχετε ως σνακ τρόφιμα ευπαθή, όπως γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, σάντουιτς με τυρί) αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα ή οργανώστε την εξόρμησή μας με ένα ψυγειάκι ή ισοθερμικά μπολ ψύξης. Γενικότερα προτιμήστε σνακ όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, φρούτα, μπάρες δημητριακών και κράκερ που δεν χρειάζονται ψυγείο. Αν πάλι μετά τη θάλασσα ακολουθήσει ταβέρνα, ζητάτε για τα παιδιά το κρέας/ κοτόπουλο/ ψάρι να είναι καλοψημένο και αποφύγετε τα προϊόντα κρέατος (κιμάς/ μπιφτέκια). Προτιμήστε ολόκληρα κομμάτια, όπως φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλα, ψαρονέφρι.

imommy.gr