Καλοκαίρι και υγεία

Το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα στις διακοπές, νιώθουμε ξεκούραστοι και δυνατοί, και πολύ συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε τις απειλές που τυχόν υπάρχουν για την υγεία μας. Θα δούμε εδώ πώς μπορούμε να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι, απολύτως υγιείς και ασφαλείς!

  • Ξεβουλώστε τη μύτη σας εισπνέοντας θαλασσινό νερό. Ακόμη κι αν δεν είστε κρυωμένοι, δοκιμάστε να εισπνεύσετε θαλασσινό νερό και θα διαπιστώσετε την άμεση ανακούφιση που θα νιώσετε. Πολύ περισσότερο βέβαια αν έχετε κρυολογήσει, κάτι που δεν είναι καθόλου σπάνιο το καλοκαίρι, ειδικά για τα παιδιά! Δυστυχώς ειδικότερα τα μικρότερα παίδια θα δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτη την μέθοδο, εάν αυτα αναρωτηθούν «Π HYPERLINK “https://www.zewa.net/gr/ygieini-kai-frontida/prosopiki-ygieini/pws-na-ksevoulwsete-ti-myti-sas-tips-gia-paidia/”ώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου μετά από κρύωμα;», σας έχουμε όχι μόνο μία, αλλά πολλές λύσεις!
  • Προστατευτείτε από τον ήλιο. Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι υπέροχος αλλά και επικίνδυνος. Να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα για προστασία και να φροντίζετε να την ανανεώνετε τακτικά. Επίσης, προσπαθήστε να προστατεύετε το κεφάλι σας με καπέλο και, τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός, φορέστε οπωσδήποτε ένα t-shirt. Μη νομίζετε ότι είναι δύσκολο να πάθετε ηλίαση. Ακόμη και η κόπωση που μπορεί να νιώσετε το βράδυ ίσως είναι σημάδι ότι μείνατε στον ήλιο για πολλή ώρα!
  • Προσοχή στις βουτιές. Ναι, καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι, αλλά και το παιχνίδι χρειάζεται προσοχή. Μην κάνετε βουτιές από ψηλά σημεία παρά μόνο αν είστε απολύτως βέβαιοι ότι η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά και ότι ο βυθός δεν κρύβει εκπλήξεις (για παράδειγμα, βράχια).
  • Μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές και ίσως το θεωρείτε μια υπερβολική πρόληψη. Όμως το στομάχι σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει ένα καλό γεύμα και το κολύμπι με γεμάτο στομάχι είναι επικίνδυνο. Γιατί να το ρισκάρετε; Μείνετε στη σκιά για δύο ώρες μετά από ένα κύριο γεύμα και στη συνέχεια κολυμπήστε χωρίς φόβο.
  • Μην κολυμπάτε με τις ώρες κάτω από δυνατό ήλιο. Το νερό της θάλασσας δεν σας προστατεύει από την ηλίαση. Απολαύστε το κολύμπι με τις ώρες (όσο βέβαια αντέχετε, χωρίς υπερβολές) όταν ο ήλιος έχει πέσει ή νωρίς το πρωί.
  • Μην το παρακάνετε με το κολύμπι. Σας έχει λείψει η θάλασσα, και το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης. Αν όμως έχετε καιρό να κολυμπήσετε, σε όσο καλή φυσική κατάσταση και αν θεωρείτε ότι βρίσκεστε, μην ξανοίγεστε πολύ. Εκτός από τους κινδύνους από διερχόμενα θαλάσσια οχήματα, πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο να επιστρέψετε. Αν είστε εξαντλημένος ήδη, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγετε τα νυχτερινά μπάνια, ιδιαίτερα αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Προσοχή στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα το καλοκαίρι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αλλοιώνονται πολύ συντομότερα σε σχέση με άλλες εποχές. Αποφεύγετε λοιπόν να τρώτε κρέας που δεν είναι καλά ψημένο και τρόφιμα που έχουν μείνει για πολλή ώρα εκτός ψυγείου. Αλλοιώνονται εύκολα λόγω θερμοκρασίας.
  • Αλλεργίες. Αν ξέρετε ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι, φροντίστε να έχετε μαζί σας το κατάλληλο αντισταμινικό.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν κάνετε διακοπές με τα παιδιά σας, φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο με τα βασικά: αντισηπτικό για τις πληγές, ιώδιο, γάζες, βαμβάκι, θερμόμετρο, αντισταμινική αλοιφή, αντιπυρετικά, κρέμα για το έγκαυμα, ένεση κορτιζόνης και φάρμακα για τη διάρροια και ναυτία. Καλές μας διακοπές!