Καλαμπάκα-Μετέωρα-Καστράκι: Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Πάσχα

Πάσχα στα Μετέωρα

Στην καρδιά της Ελλάδας βρίσκονται τα Μετέωρα ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη που έχει καταφέρει με την άγρια ομορφιά του και τους ψηλούς απότομους και σκοτεινούς βράχους να προσελκύει επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη.

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη όπου σε κάποια σημεία του βρίσκονται μοναστήρια. Από τις 30 ιστορικές μονές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν μόνο οι 6, οι οποίες είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο. Από τις μονές που είναι επισκέψιμες και έχουν μεγάλη ιστορία είναι η Ιερά Μονή του Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή Ρουσσάνου.

Η πρώτη πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι και βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου με τη θέα να είναι συγκλονιστική και ακαταμάχητη. Η συγκεκριμένη μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και το όνομα της το πήρε από τον ασκητή Βαρλαάμ. Η δεύτερη είναι γυναικεία και τον 16ο αιώνα δύο κτήτορες έχτισαν ξανά τη μονή που είχε ερειπωμένη. Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται με από δύο γέφυρες που κατασκευάστηκαν το 1930 και αντικατέστησαν την ξύλινη που υπήρχε μέχρι τότε.

Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων απλώνεται ένα μικρό χωριό, το Καστράκι. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο αμφιθεατρικά, όπου σε κάθε σημείο προσφέρει θέα προς τα Μετέωρα.

Στη περιοχή της Θεσσαλίας το Πάσχα ο οβελίας γυρίζει γύρω από την σούβλα, ενώ φτιάχνουν κι άλλα κρεατικά εδέσματα όπως κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Στάση για φαγητό θα κάνετε στο «Ευφρόσυνο» για νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, χειροποίητες πίτες και ψητά της ώρας.

Πασχαλινά έθιμα στα Μετέωρα

Την Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα∙ μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο. Οι αγιογραφίες μοιάζουν να ζωντανεύουν κάτω από το χλωμό φως των κεριών. Άρωμα από λιβάνι και πασχαλιά γεμίζει την ατμόσφαιρα. Το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 21.00. Τα μεσάνυκτα, όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν όλο το τελετουργικό.