Καλά πάτε, αλλά λεφτά δεν έχει…

Η ευγενική διαπίστωση της «προόδου» αλλά και η αυστηρή αναμονή μέχρι «την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων» ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την μείωση του Ελληνικού Χρέους κατά 1 δισ. Ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων, θα είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Μια πολιτική δήλωση περιμένουμε σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών, που δεν θα κλείνει τις πόρτες αλλά θα δίνει πολιτικά περιθώρια για φθηνή προπαγάνδα στην κυβέρνηση ότι σε «κάποιοι έκτακτο EuroWorking Group» θα γίνει η εκταμίευση των 970 εκατ. Ευρώ.

Αυτό είναι όλο.

Άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμού στο Τwitter, εξήγησε πως η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα αλλά δεν θα είναι το μοναδικό: «Τη Δευτέρα, το Eurogroup θα εξετάσει την έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό της Λετονίας και θα συζητήσει για το δημοσιονομικό μέσο της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις δαπάνες – η διακυβέρνηση και η χρηματοδότηση θα τεθούν σε μελλοντικές συναντήσεις».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από το πάντα αισιόδοξο Μέγαρο Μαξίμου- γνώριζε πολύ καλά ότι το σημερινό Eurogroup,  σε συνδυασμό με την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ουδόλως θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθεια έκδοσης του 10ετούς ομολόγου. Γι’ αυτό έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Πληρώθηκαν πάλι ακριβές προμήθειες στις 6 συντονίστριες τράπεζες και το αλμυρό επιτόκιο λίγο κάτω από το 4% ικανοποιεί μόνο την ανάγκη να μαζέψει η Ελλάδα όσα λεφτά μπορεί από τις αγορές, προτού μπει στον βαρύ, αντιμεταρρυθμιστικό και αντιεπενδυτικό προεκλογικό κύκλο.

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, μέχρι να αλλάξει κυβέρνηση, θα παραμείνει μακριά από την «επενδύσιμη» κατηγορία πιστοληπτικής αξιοπιστίας Α. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα Β, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του Ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε την απόφαση να «βρέξει λεφτά» πάλι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω ομολόγων που θα καταθέτουν στην ΕΚΤ (μηχανισμός TLTRO) θα ενεργοποιηθεί και πάλι αλλά οι ελληνικές τράπεζες για μία ακόμη φορά θα κρατούν μια τρύπια ομπρέλα και το όφελός τους θα είναι μικρό και ανεπαίσθητο.

Αν δεν έχουν προκηρυχθεί στο μεταξύ εκλογές στην Ελλάδα, ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι σε 40 μέρες από σήμερα, στις 26 Απριλίου, έχει σκοπό να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+.

Η Ελλάδα σήμερα βαθμολογείται με ΒΒ- από την Fitch. Η Standard and Poor’s θα μας αναβαθμίσει στο ΒΒ- από Β+ και η Moody’s μας κρατά στο Β1.

Με απλά λόγια η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει στην

κατηγορία Β και μόνο μια νέα κυβέρνηση με προσανατολισμό φιλικό προς το επιχειρείν και τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αλλάξει το κλίμα…

liberal.gr