Καίμε περισσότερο λίπος όταν γυμναζόμαστε νηστικοί; Η επιστήμη απαντά

Προπόνηση λίγες ώρες μετά το φαγητό ή προπόνηση με άδειο στομάχι, σε κατάσταση νηστείας; Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μέθοδος έτσι ώστε να χάσουμε περισσότερο βάρος ή και να κάψουμε περισσότερο λίπος; Οι ειδικοί απαντούν

Οι βασικές πηγές ενέργειας – τα «καύσιμα» – του σώματος είναι το λίπος και οι υδατάνθρακες. Το λίπος αποθηκεύεται με τη μορφή τριγλυκεριδίων στον λιπώδη ιστό, ενώ οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μύες και το ήπαρ με τη μορφή του γλυκογόνου. Επίσης, οι υδατάνθρακες περιέχονται και στο σάκχαρο του αίματος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι, όταν τρώμε πριν την προπόνηση, το σάκχαρο είναι υψηλότερο πριν και κατά τη διάρκειά της. Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα γεύματα που προηγήθηκαν της άσκησης σε αυτές τις μελέτες παρείχαν υδατάνθρακες, τους οποίους χρησιμοποίησε το σώμα ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Όταν, όμως, κάποιος ασκείται με άδειο στομάχι, το μεγαλύτερο κομμάτι των αναγκών του σώματος σε ενέργεια καλύπτεται από τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Μια μελέτη σε 273 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η καύση του λίπους ήταν υψηλότερη όταν κάποιος γυμναζόταν νηστικός, ενώ τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης ήταν υψηλότερα όταν κάποιος γυμναζόταν ενώ είχε φάει.

Αυτή η εναλλαγή ανάμεσα στον μεταβολισμό υδατανθράκων και λίπους είναι κομμάτι της φυσικής ικανότητας του σώματος να λειτουργεί είτε έχει προσλάβει πρόσφατα φαγητό είτε όχι.

Δεδομένου ότι το σώμα καίει περισσότερο λίπος για να παράγει ενέργεια όταν το άτομο είναι νηστικό, είναι εν μέρει λογικό να σκεφτούμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, όμως, μια μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν διαφορετικές αποκρίσεις σε άτομα που ασκούνταν σε κατάσταση νηστείας, συγκριτικά με όσους έτρωγαν πριν την άσκηση.
Ειδικότερα, η ικανότητα των μυών να καίνε λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης και η ικανότητα του σώματος να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν με την άσκηση σε κατάσταση νηστείας, αλλά όχι με την άσκηση μετά από φαγητό.

Λόγω αυτού, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απόκριση του σώματος όταν γυμναζόμαστε νηστικοί θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες ωφέλιμες αλλαγές στο σωματικό λίπος σε σύγκριση με την άσκηση μετά από φαγητό.

Όμως, παρόλο που κάποια στοιχεία δείχνουν πιθανά οφέλη της άσκησης σε κατάσταση νηστείας, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ότι η τακτική αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή λίπους.

Αν και οι σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περιορισμένες, δύο μελέτες έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στην απώλεια λίπους ανάμεσα σε γυναίκες που γυμνάζονταν αφού είχαν φάει και σε εκείνες που γυμνάζονταν χωρίς να έχουν φάει.

ygeiamou.gr