Και οι Ιεροψάλτες στη λίστα των δικαιούχων με το επίδομα των 800 €

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), για την ένταξη των μελών του κλάδου, στη λίστα των επαγγελματιών, που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Όπως, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και Ειδικός Γραμματέας της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Αθανάσιος Δημητρίου, η ένταξη του ΚΑΔ 94.91 (Δραστηριότητες Θρησκευτικών Οργανώσεων) και των ΥΠΟ κωδίκων του, ιδιαίτερα του 94.91.10.03 (Υπηρεσίες Ιερών Ναών) στη σχετική λίστα «είναι εξαιρετικά σημαντική για την κοινότητά μας, δεδομένου ότι βάζει, όπως φαίνεται, το ιεροψαλτικό λειτούργημα στο κάδρο των επαγγελμάτων».
Τόσο ο κ. Δημητρίου, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΟΜΣΙΕ, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και σε όσους συνέβαλαν από τη μεριά της εκκλησίας και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων. Όπως, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, «είναι σε όλους γνωστό από τη ρύθμιση αυτή ΔΕΝ μπορούν να θεραπευτούν οι περιπτώσεις συναδέλφων που ασκούν εθελοντικά ή ιεραποστολικά την ψαλτική, είτε γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι ή δεν επιθυμούν να έχουν οικονομική δοσοληψία με τους ιερούς ναούς».
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία συναδέλφων, οι οποίοι ενώ δεν ασκούν άλλο επάγγελμα πλην της ψαλτικής, δεν χαίρουν των προνοιών διορισμού και πρόσληψης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (άρθρα 4, περιπτ. ε, και 36 παραγρ. 6 του νόμου 590/1977) και τον Κανονισμό Εκκλησίας της Ελλάδος 176/2006 Περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών (ΦΕΚ Α’ 268/19.12.2006), προφανώς από κάποιο διοικητικό λάθος ή παράληψη.