«Καύσωνας» στην Ανταρκτική με θερμοκρασίες- ρεκόρ

Τις υψηλότερες θερμοκρασίες από ποτέ κατέγραψαν αυτόν τον μήνα οι μετεωρολογικοί σταθμοί  στην Ανταρκτική. Σύμφωνα  με τους ειδικούς, στην Ανατολική Ανταρκτική οι θερμοκρασίες ήταν κατά 30 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Στον ερευνητικό σταθμό Dome Concordia σε υψόμετρο 3.000 μέτρων κατεγράφη  ρεκόρ «ζέστης» -11,5 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, έγραψε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter.

Συνήθως, οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική πέφτουν με το τέλος του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Ο σταθμός Dumont d’Urville κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 4,9 βαθμών Κελσίου για τον μήνα Μάρτιο.

Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός στις ανατολικές περιοχές της παγωμένης ηπείρου είναι ένα «ιστορικό γεγονός», λέει ο μετεωρολόγος Γκαετάν Εμές από το Météo-France.

«Αυτή είναι η στιγμή που οι θερμοκρασίες θα πρέπει να πέφτουν γρήγορα μετά το θερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου», δήλωσε στο Twitter ο γεωεπιστήμονας της Γκρενόμπλ Τζόναθαν Γουίλ. «Αυτός ο καύσωνας της Ανταρκτικής αλλάζει αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό για τον καιρό στην παγωμένη ήπειρο» προσθέτει.

Ακόμα κι αν δεν είναι δυνατό να αποδοθεί το φαινόμενο αυτό στην κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η συσσώρευση και η ένταση των κυμάτων καύσωνα. Οι πόλοι θερμαίνονται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, ο οποίος έχει μέση θερμοκρασία 1,1 βαθμούς Κελσίου ,πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

naftemporiki.gr