Σε ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποδεικνύει την αξιοπιστία των λεγομένων και των δεσμεύσεων της παρούσας Κυβέρνησης προς την ίδια την κοινωνία, τοποθετήθηκε σήμερα από βήματος της Βουλής των Ελλήνων η Τρικαλινή Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.
Η κα. Παπακώστα τόνισε κατά την τοποθέτησή της τα κυριότερα σημεία του προς ψήφιση Νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα, την σπουδαιότητα των διατάξεων, που αφορούν στην εκδικητική πορνογραφία, και εν συνεχεία στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση της απάτης, της πλαστογραφίας, της παραχάραξης και άλλων αξιόποινων πράξεων, που έχουν να κάνουν με τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της: «Δεν μεταρρυθμίζουμε και δεν τροποποιούμε τον Ποινικό Κώδικα αυθαίρετα και άνευ κριτικής σκέψης. Είναι πολλές φορές, οι επιταγές των καιρών και όχι το κομματικό όφελος, που μας καλούν να νομοθετήσουμε ή να εκσυγχρονίσουμε τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις. Η δικαιοσύνη αποτελεί μια ζώσα διαδικασία, όπως και η κοινωνική πραγματικότητα…»
Πιο συγκεκριμένα για την εκδικητική πορνογραφία η Βουλευτής έκανε μια ηχηρή και αιχμηρή παρέμβαση απευθυνόμενη προς την αντιπολίτευση: «Απορείτε γιατί προβλέπουμε μέσα σε αυτό το Νομοσχέδιο για πρώτη φορά, όταν το θύμα από τη δημοσιοποίηση των εικόνων της γενετήσιας ζωής του οδηγηθεί τελικά σε αυτοχειρία, το συγκεκριμένο αδίκημα να γίνεται απόλυτο κακούργημα; Θα επιλέξω να σας απαντήσω με στοιχεία γιατί μερικές φορές τα στοιχεία, είναι αμείλικτα όπως και η πραγματικότητα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας στην χώρα μας, παρατηρείται για το έτος 2021 δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς συγκατάθεση. Το 30% των θυτών, που απορρέουν από αυτές τις καταγγελίες, προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.
Εκτιμάται μάλιστα ότι περίπου 1.500-1.800 θύματα εκδικητικής πορνογραφίας παγκοσμίως, θέτουν τέλος στην ζωή τους κάθε χρόνο. Το 95% των θυμάτων καταλήγουν στην αυτοχειρία και είναι συνήθως γυναίκες.» Η Βουλευτής συνέχισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη και στο συγκλονιστικό περιστατικό της αυτοχειρίας της Λίνας Κοεμτζή το 2017, καταδεικνύοντας την απουσία νομοθετικής παρέμβασης της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπρόσθετα, για τις διατάξεις που επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και τις ηλεκτρονικές απάτες η κα. Παπακώστα ανέφερε: «Η δικαιοσύνη και ο χώρος της δεν είναι μόνο για τους δικηγόρους και τους δικαστές, είναι για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για τους Έλληνες πολίτες, που οφείλουν και πρέπει να προσφεύγουν σε αυτή και να είναι πεπεισμένοι για την ορθή και δίκαιη απονομή της, σε εύλογο χρόνο.
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως οι προτεινόμενες αλλαγές στον Π.Κ είναι κάτι , για το οποίο αδημονεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, το επιζητά, το θεωρεί χρέος της πολιτείας και μιας ευσυνείδητης, αλλά και ενσυνείδητης Κυβέρνησης, που αφουγκράζεται τα ελλείματα στον χώρο της απονομής της δικαιοσύνης και που είναι αποφασισμένη να τα διορθώσει….»