Κ. Γουργουλιάνης: Μεταδοτικότερη η ινδική μετάλλαξη αλλά δεν κάνει βαρύτερη τη νόσο

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την ινδική μετάλλαξη (Δ) του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εκτίμησε ότι αν και είναι περισσότερο μεταδοτική δεν κάνει βαρύτερη τη νόσο, ούτε είναι πιο θανατηφόρα και συστήνει εμβολιασμούς, γιατί τα εμβόλια προστατεύουν και από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες η ινδική μετάλλαξη θα επικρατήσει και όλα τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αλλά δεν πρέπει να μας τρομάζει, καθώς είναι κάτι αναμενόμενο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η νόσος δεν είναι βαρύτερη και συστήνουν εμβολιασμούς, γιατί οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη.

«Δεν είναι βαρύτερη η νόσος»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, γνωρίζουμε από την ιστορία των πανδημιών, ότι η μεταδοτική μετάλλαξη είναι αυτή που επικρατεί, ενώ θύμισε ότι η βρετανική μετάλλαξη, κυριάρχησε για δύο εβδομάδες με έναν μήνα, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσει κανένας αυτή την πορεία και τελικά αυτό που ενδιαφέρει είναι αν αυτή η μετάλλαξη είναι περισσότερο θανατηφόρα και αν σκοτώνει περισσότερο κόσμο.
“Το συμπέρασμα που έχουμε μέχρι τώρα, είναι ότι δεν είναι βαρύτερη η νόσος και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι εμβολιασμοί, γιατί μάθαμε ότι οι εμβολιασμένοι σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύονται και από την ινδική μετάλλαξη, πρέπει να ζούμε περισσότερο καιρό στη φύση και να μη συγχρονιζόμαστε”, ανέφερε ο καθηγητής.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν είναι κάτι εξωγήινο και εξωπραγματικό, όπως παρουσιάζεται, καθώς η πορεία ενός ιού να μεταλλάσσεται, είναι περίπου αυτονόητο ότι θα επικρατήσει, είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι περισσότερο θανατηφόρα και επομένως οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από τα εμβόλια και να ζουν περισσότερο στη φύση και να μην κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης.

«Μύθος ότι προσβάλλονται περισσότερο τα παιδιά»

Ο καθηγητής ανέφερε, ότι όσα ακούγονται για το γεγονός ότι τα παιδιά προσβάλλονται περισσότερο από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, είναι μύθος γιατί είναι ανεμβολίαστα. Όπως είπε “δεν λέω να εμβολιάσουμε τα παιδιά, αλλά είναι γεγονός ότι στην Αγγλία που είναι διαδεδομένη, δεν βρίσκουμε εμβολιασμένος με μετάλλαξη Δ”. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί προσβάλλονται περισσότερο από την ινδική μετάλλαξη, η οποία όμως δεν κάνει βαρύτερη τη νόσο.

Πηγή: magnesianews.gr