Ήταν η νόσος των χοίρων αφορμή για την πανδημία SARS-CoV-2; – Νέες αποκαλύψεις

Το ξέσπασμα της θανατηφόρας νόσου των χοίρων στην Κίνα το 2018, ίσως να στάθηκε αφορμή για την μεταπήδηση του νέου κορωνοϊού στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη, που επιχειρεί να ρίξει φως στην προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που έπληξε το 2018 την Κίνα, πριν την επέκτασή της σε άλλες χώρες της Ασίας, ίσως να επηρέασε μέσω της μαζικής σφαγής των μολυσμένων ζώων, τη ζωονοτική μετάδοση του νέου κορονοϊού. Η παγκόσμια  τροφοδοσία της αγοράς με χοιρινό κρέας επηρεάστηκε και οι άνθρωποι στην Κίνα -όπου το χοιρινό αποτελεί τη βασική πηγή κρέατος της διατροφής των κατοίκων- στάφηκαν σε εναλλακτικές πηγές κρεάτων, μεταξύ αυτών και από άγρια ζώα,  αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επαφής ανθρώπων με τον κορωνοϊό μέσω μολυσμένων ζώων.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα παράγει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή κάπου 55 εκατατομμύρια τόνους ετησίως σχηματίζοντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Όταν εισέρχονται περισσότερα άγρια ζώα στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, είτε μέσω του κυνηγιού (…) είτε με προμήθειά τους στις αγορές, μπορεί να αυξάνονται οι πιθανότητες επαφής του ιού με τον άνθρωπο. Έτσι, αυξήθηκαν οι ευκαιρίες για τον ιό να εισέλθει στον άνθρωπο», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ιογενούς Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον.

Η διερεύνηση της πηγής του “κακού” θα εμποδίσει την εμφάνιση μιας μελλοντικής πανδημίας

“Κλειδί” για την αποτροπή μιας μελλοντικής πανδημίας είναι να διαπιστωθεί πώς ξεκίνησε αυτή που ταλανίζει σήμερα τον πλανήτη μας. Ερευνητές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υποπτεύονται ότι ο κορωνοϊός πιθανώς ξεκίνησε από νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσου ενδιάμεσου ξενιστή (ζώου-μεταφορέα του ιού).

Η πρώτη έξαρση κρουσμάτων της Covid-19 εντοπίστηκε στην Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, όμως, δεν αποκλείεται η νόσος να ξεκίνησε από αλλού. Η γονιδιωματική ανάλυση του DNA του ιού που έγινε τον Ιανουάριο του 2020 από τους Κινέζους απέδειξε ότι ο κορωνοϊός πιθανώς είχε έναν μακρινό πρόγονο σε ένα ειδικό είδος νυχτερίδας που ενδημεί στην  επαρχίας Γιουνάν της Κίνας.

Η νέα μελέτη, που εμπλέκει την αφρικανική πανώλη των χοίρων με την μεταπήδηση του κορωνοϊού στον άνθρωπο, παρουσιάζει μια πιθανή εξήγηση του τι συνέβη με τον Καθηγητή Ρόμπερτσον να τονίζει ότι ίσως η νόσος αυτή να προκάλεσε έλλειψη της τάξης του 40% έως 60% του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα κι έτσι μια μαζική αναστάτωση στη βιομηχανία κρέατος της χώρας.

Προς το παρόν, η ιδέα αυτή δεν είναι παρά απλώς μια υπόθεση. “Εμείς δείχνουμε τη μαζική αναστάτωση που προκάλεσε η νόσος των χοίρων. Φανταστείτε έναν τοίχο. Η ανακάλυψή μας είναι απλώς ένα τούβλο σ’ αυτόν τον τοίχο των αποδείξεων. Είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία της κατανόησης του τι συνέβη”, σημειώνει ο ειδικός καταλήγοντας ότι όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους έρευνες ίσως χρειαστούν χρόνια για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

healthview.gr