Ισχυρό ευρώ της πορνείας και των ναρκωτικών

porneia 24

Στο όριο της παρανομίας το στατιστικό ευρω-μαγείρεμα. Μετά τη Βρετανία και την Ιταλία, η Ισπανία γίνεται η τρίτη χώρα της ΕΕ που ετοιμάζεται να συμπεριλάβει τα κέρδη από πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο καπνού στον υπολογισμό του ΑΕΠ, με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών της μεγεθών

Αναλυτικά, τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας της Ιβηρικής, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κατόπιν του νέου μαγειρέματος, το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να εκτιναχτεί στο 4,5% από το 2,7%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (Ine).

Η Μαδρίτη συμμορφώνεται με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η Ιταλία και η Βρετανία έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία ενδέχεται να ενισχύσουν το βρετανικό ΑΕΠ κατά 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, σε ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 1%.

Η ισπανική στατιστική αρχή δεν κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα μεγέθη, ως προς τη συμβολή των παράνομων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ, ωστόσο διευκρινίζει ότι πρόκειται να εφαρμόσει μεθοδολογικές αλλαγές στον υπολογισμό του. Εξάλλου και η νέα διεθνής μεθοδολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπει να συνυπολογίζονται και οι δαπάνες για την έρρευνα και για την άμυνα.

Η Ine πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα στις 25 Σεπτεμβρίου τα αναθεωρημένα στοιχεία, βάσει των νέων κριτηρίων, για την περίοδο 1995 έως 2013.

ThePressProject.gr