Ισχυρή ανάπτυξη 6,2% βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Η πρόβλεψη για 6,2% αφορά το 2022

Για φέτος η πρόβλεψη είναι στο 3,6%

Ανάπτυξη επιπέδου… Κίνας και Ιαπωνίας 6,2% το 2022 μετά από ήπια ανάκαμψη 3,6% για το 2021 είναι η τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για την Ελληνική οικονομία σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα νούμερα είναι πρωτοφανή για την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων μετά από 10 χρόνια μνημονίων και μετά από έναν χρόνο με καραντίνα και πανδημία. Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση είναι η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στον παρακάτω πίνακα, καταγράφονται οι προβλέψεις βασικών οικονομικών μεγεθών όπως αναμένεται να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας το οποίο θα υποβληθεί έως το τέλος της εβδομάδας στην Κομισιόν.

Ταμείο Ανάκαμψης και τουρισμός

Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αξιοποίηση των φετινών προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα υποχωρήσει στην περιοχή του 3,4% – 3,5% ή ακόμη και στο 3% με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανεβάσει στροφές στο δεύτερο μισό του έτους πιάνοντας ταχύτητες πάνω από 5% προκειμένου να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ κοντά στο 2% – 2,5% που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Βαρόμετρο θα αποτελέσει ο τουρισμός καθώς η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φθάνει στο 30%.
Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 50%-60% του 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 9-10 δις. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Υπάρχει όμως και το δυσμενές σύμφωνα με το οποίο οι εισπράξεις θα περιοριστούν στο 40% (7- 8 δις. ευρώ) και οι απώλειες σε σχέση με το 2019 θα ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ, «κόβοντας» 1,5% από τη πίτα της ανάπτυξης .

fimotro.gr