Ήρθε το τέλος εποχής για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ

tsigara_4

 

 

 

 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, της Ξάνθης μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης ύψους 70 εκατ. στην οποία προχώρησε η ΑΤΕ.

Η απόφαση της ΑΤΕ να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ, είναι το τελικό χτύπημα στην καπνοβιομηχανία.

Η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ΣΕΚΑΠ, να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ, είναι το τελικό χτύπημα στην πάλαι ποτέ κραταιά, καπνοβιομηχανία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί και από στελέχη της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, η ΑΤΕ κατήγγειλε όλες τις δανειακές συμβάσεις της ΣΕΚΑΠ και ο φάκελος έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Τμήμα Καθυστερούμενων Οφειλών του Υποκαταστήματος ΑΤΕ Καβάλας. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δυσμενής καθώς φέρνει τη ΣΕΚΑΠ κοντά στον Τειρεσία εφόσον η ΑΤΕ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η έκδοση διαταγής πληρωμής. Αυτό επιδεινώνει την κατάσταση καθώς κάνει άμεσα απαιτητά τα χρέη της τόσο από την ΑΤΕ όσο και από άλλους πιστωτές της και τη θέτει προ των πυλών του κινδύνου της κατάρρευσης, λόγω αδυναμίας της άμεσης τακτοποίησης.

 

«Παράθυρο» ελπίδας…

Στο ενδιάμεσο στάδιο που μεσολαβεί των δύο κινήσεων το μόνο «παράθυρο» ελπίδας που διανοίγεται είναι αν η ΣΕΚΑΠ μπορέσει να κάνει ένα διακανονισμό με την ΑΤΕ είτε εξοφλώντας μέρος του χρέους της είτε με κάποια ρύθμιση ώστε η ΑΤΕ να μην προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Γι αυτό όμως προαπαιτείται και να υπάρχει τέτοια δυνατότητα σε θέμα ρευστότητας από μέρους της ΣΕΚΑΠ, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, είτε να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση που προαπαιτείται όμως κυβερνητική βούληση να μην καταρρεύσει η ΣΕΚΑΠ, κάτι που επίσης δεν είναι βέβαιο με τα μέχρις στιγμής δεδομένα. Κι αυτό είναι αλληλένδετο με τις εξελίξεις στην ΑΤΕ που βρίσκονται σ’ ένα κομβικό σημείο και σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα υπάρχει ο σχεδιασμός να «σπάσει» σε δύο κομμάτια το «καλό» και  το «κακό», όπως έχει επικρατήσει ως έκφραση, και το μεν «υγιές» κομμάτι να πωληθεί το δε «ασθενές» να εξυγιανθεί με κλείσιμο όλων των χρεών και να πωληθεί αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον είτε να τεθεί σε εκκαθάριση αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Με δεδομένο δε ότι μέχρι στιγμής ο  διαγωνισμός για  τη ΣΕΚΑΠ έχει ουσιαστικά κηρυχθεί άγονος και δεν υπάρχει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος από αγοραστές η εκκαθάριση ως ενδεχόμενο είναι πολύ κοντά στη ΣΕΚΑΠ, εκτός και αν ανατραπούν τα δεδομένα.

 

Οι «απειλές» για τη ΣΕΚΑΠ

Στην περίπτωση που τελικά η ΑΤΕ προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής τότε ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για όλους τους πιστωτές ν’ απαιτήσουν τις οφειλές με ένδικα μέσα. Η ΣΕΚΑΠ βέβαια μπορεί να προστατευθεί νομικά μέσω της άσκησης αναστολής της διαταγής πληρωμής, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς για να τελεσιδικήσει θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 – 4 χρόνια.

Σύμφωνα με νομικούς η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα σε αντίθεση με τη διαδικασία πτώχευσης που τελεσιδικεί σε 3 – 4 μήνες. Σ’ ότι αφορά το σενάριο της πτώχευσης  ούτως ή άλλως ελλοχεύει για τη ΣΕΚΑΠ που είναι έκθετη απέναντι στους πιστωτές της και ήδη έχουν κατατεθεί αγωγές από τρίτους για απλήρωτες οφειλές

 

Ο ρόλος των υπαλλήλων…

Ένα ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί η ΑΤΕ προχώρησε στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της ΣΕΚΑΠ; Η  διερεύνηση του θέματος κατέληξε στο  συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή δεν είναι ασύνδετη με τη φάση που βρίσκεται η ΑΤΕ και τις εξελίξεις που προωθούνται αλλά και απόρροια της ανασφάλειας που νιώθουν οι υπάλληλοι για το εργασιακό τους μέλλον. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες η καταγγελία δανειακών συμβάσεων αποτελεί μια γραφειοκρατική διαδικασία που στόχο έχει τη διασφάλιση και των ιδίων από τυχόν ευθύνες, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της ΑΤΕ που είναι μεν Α.Ε. αλλά παραμένει υπό την αιγίδα του Δημοσίου.  Έτσι προτιμούν να καταγγέλλουν τα δάνεια και να τα εντάσσουν στις επισφάλειες ώστε να υπάρχει ένδικη επίλυση της διαφοράς και να μην εμφανίζονται στις ζημίες.

Πηγη: empros.gr.