Ήρθαν στα Τρίκαλα τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Σε νέα τεχνολογική εποχή και κυκλοφοριακή νοοτροπία περνάει ο Δήμος Τρικκαίων, με την άφιξη στην πόλη των πρώτων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μετά το τεράστιο και επιτυχημένο πείραμα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό.

Σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Τρικάλων, παρουσιάστηκαν επίσημα στο κοινό, σε μαθητές και εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, τα τρία πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα που ήρθαν στην πόλη, ένα ηλεκτροκίνητο αυτόματο όχημα δύο θέσεων ( ευγενική δωρεά της εταιρείας Γκοργκόλης στον Δήμο Τρικκαίων), ένα ηλεκτροκίνητο τετράτροχο μηχανάκι και ένα ηλεκτροκίνητο τρίτροχο μηχανάκι.

Τα δύο τελευταία οχήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Elviten, το οποίο υλοποιεί η e-Trikala ΑΕ, αλλά και το ηλεκτροκίνητο όχημα δοκίμασαν σ’ ένα επιτυχημένο testdrive, τόσο ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της etrikala Γιάννης Κωτούλας, όσο και αρκετά άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, με τον Δημήτρη Παπαστεργίου να δηλώνει πως «τα οχήματα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα μιας πόλης. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ρεύμα και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα κυκλοφορήσουμε». Ουσιαστικά τα οχήματα, εφοδιασμένα με ειδικό υλικό καταγραφής, θα κυκλοφορούν σύντομα στους δρόμους της πόλης και για έναν χρόνο, θα καταγράφονται, η ταχύτητα, η πιθανή καθυστέρηση, η αυτονομία τους, ο τρόπος κίνησής τους στην πόλη. Τα πέντε εξ’ αυτών, τα τρίκυκλα, θα δοθούν σε μεταφορείς (εταιρείες μεταφοράς ή υπηρεσιών delivery) και τα άλλα πέντε, τα τετράκυκλα, στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Από εκεί, όποιος τα χρειάζεται, θα τα χρησιμοποιεί για τις δουλειές του στην πόλη, με την απαραίτητη καταγραφή των προσωπικών του στοιχείων. Αυτή η κίνηση μάλιστα συμπληρώνει την επίσης πρωτότυπη δράση του Δήμου Τρικκαίων, για τα δωρεάν κίτρινα ποδήλατα, που με τον ίδιο τρόπο καταγραφής, εξυπηρετούν χιλιάδες τρικαλινούς και επισκέπτες. Έτσι, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου για τη σημερινή παρουσίαση, τα οχήματα αυτά «μπορούν σε περιπτώσεις μεταφοράς, ντελίβερι και σε ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών να βοηθήσουν να κινηθούμε πιο ομαλά, πιο καθαρά και πιο γρήγορα».

Το δε όχημα – δωρεά, αυτό απευθύνεται στην καθαριότητα του Δήμου Τρικκαίων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, θα αφορά αποκλειστικά στον καθαρισμό των παιδικών χαρών που πιστοποιήθηκαν και λειτουργούν ήδη στην πόλη, ώστε να υπάρχει συνεχής κα άμεση παρέμβαση για τον καθαρισμό τους.
Σε ανάλογες δηλώσεις, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας μίλησε για τις δυνατότητες που δίνονται στους πολίτες και στη σημασία της τεχνογνωσίας που αποκτά η εταιρία.
Τα οχήματα αυτά παρουσιάστηκαν σε μαθητές του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων που βρέθηκαν στο πάρκο συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, οι οποίοι άκουσαν τον Δήμαρχο να επιμένει στη χρήση του ποδηλάτου, να τονίζει τη σημασία της διερεύνησης νέων τρόπων για τη βιώσιμη κινητικότητα και να αναφέρεται στις μέχρι τώρα δράσεις του Δήμου για το ποδήλατο και τους πεζούς.
Στην παρουσίαση τρων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι  Σοφία Αλεστά και Άκης Αναστασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της e- trikalaΟδυσσέας Ράπτης, τα στελέχη του Δήμου Τρικκαίων Βάνα Αντωνιάδου και Σούλα Μπράκη, η εκπρόσωπος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελένη Γιοντζή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας GeoGreen,αρμόδιας για την εξεύρεση χώρων φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων Παναγιώτης Γεωργούλας, αρκετοί δημοσιογράφοι και Τρικαλινοί δημότες.