Ηρακλής Φίλιος: Είμαστε Ελλάδα. Είμαστε Ευρώπη

new-day

Εξ αρχής οφείλω να ομολογήσω πως αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας δεν έχω καμία πρόθεση να ταχτώ υπέρ συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

Κι έχω βέβαια αυτή την ισχυρή αίσθηση μέσα μου πως πλέον όλοι μαζί είμαστε ένα. Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, αδιάφοροι, επιπόλαιοι, αυθόρμητοι, καινοτόμοι, τολμηροί, συντηρητικός. Δεν έχει σημασία αν είμαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος, πράσινος, οικολόγος. Είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος. Έχω φίλους και φίλες αριστερούς, καλούς ανθρώπους, που δεν προκαλούν κι έχουν ήθος. Γνωρίζω όμως και αναρχικούς που αλήθεια αγωνίζονται με τον τρόπο τους, χωρίς να σπάνε και να γκρεμίζουν και μας συνδέουν επαναστατικές φυσιογνωμίες όπως ο «Λούθηρος της Αριστεράς».Έχω φίλους αδιάφορους, έχω φίλους που συνειδητά θρησκεύουν και τους εκτιμώ γιατί έχουν μέσα τους Θεό, αλλά και αθεϊστές πολύ καλούς φίλους και φίλες που μαζί τους συζητώ και χαίρομαι γιατί είναι ειλικρινείς άνθρωποι, ξένοι προς τον γνωστό σε όλους μας ευσεβισμό και ηθικισμό.

Αυτές τις μέρες ανοίγοντας κάποιος τα τηλεοπτικά κανάλια και διαβάζοντας εφήμεριδες, sites και blogs, θα διαπιστώσει πως μετά από λίγο καιρό είναι βομβαρδισμένος. Και μάλιστα από ειδήσεις που ειλικρινά δεν γνωρίζουμε την αλήθεια τους. Άλλος έχει μικροκομματικά οφέλη, άλλος επενδύει στο φόβο, άλλος είναι αισιόδοξος, άλλος λέει την αλήθεια και άλλος κρύβει την αλήθεια. Αμερόληπτα με ωριμότητα, σύνεση και ηρεμία χωρίς ίχνος φανατισμού μπορούμε να σκεφτούμε; Αν μπορούμε, τότε το μυαλό μας καθαρίζει από ιδεοληψίες και απέχει από τα ψεύδη και τις μισο – αλήθειες που λέγονται και ακούγονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σάρκα από τη σάρκα σας. Όπως εξάλλου σάρκα της Ελλάδας είμαστε όλοι. Το κλίμα αυτό της καλλιέργειας του φόβου μας δελεάζει, μας συνεπαίρνει. Όμως είναι αλήθεια έτσι; Τι είναι ψέμα και τι είναι αλήθεια; Πιστεύω το ψέμα δεν πρέπει να μας απασχολεί apriori, αλλά εκείνο που οφείλουμε να επικεντρώσουμε εξ αρχής είναι η αλήθεια. Το ψέμα έχιε μία πολύ κακή συναισθηματική φόρτιση, μας επηρεάζει και τις περισσότερες φορές μας οδηγεί στη σφαίρα της συνομωσίας. Εξάλλου το ψέμα ως πτυχή του κακού, δεν έχει υπόσταση, αλλά είναι «παρυπόσταση» σύμφωνα με τον Μάξιμο Ομολογητή. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια.

Κι αν κάποιος θέλει να μάθει γνωσιολογικά τι είναι αλήθεια, δεν πρέπει με τίποτε να χάσει αυτή τη θαυμάσια ξενάγηση στη φιλοσοφική συζήτηση ενός ορθόδοξου κι ενός Μανιχαίου, όπως αυτή φιλοξενείται στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό και στο εξαίσιο έργο του «Κατά Μανιχαίων διάλογος».

Η αλήθεια έχει υπόσταση, έχει αρχή και αυτή οφείλουμε να αναζητήσουμε. Οι σειρήνες που εξυπηρετούν μικροκομματικά και ιδιοτελή συμφέροντα, δεν μας ενδιαφέρει να τις αναλύσουμε. Όμως μπορούμε και πρέπει να κλείσουμε τ’ αυτιά μας. Αν μπούμε στη διαδικασία ποιος λέει, τι λέει και γιατί το λέει, έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια. Προφανώς τη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μας την ενδιαφέρει να μείνουμε στην Ευρώπη με μια πιο δίκαια λύση, βιώσιμη και ρεαλιστική. Όχι λύση που μετά από καιρό θα μας τραβάει ξανά στο πίσω, στις σφαίρες του τρομακτικού και της κινδυνολογίας.

Υπάρχει άνθρωπος που δεν υποστηρίζει την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη; Δεν θέλω να πιστεύω σε τόσο επικίνδυνες τρομολαγνείες ότι θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την Ευρώπη. Είναι άλλο οι διαφορετικές μας προσεγγίσεις, άλλος οι διαφορετικές μας πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά συγκλίνουμε στο κοινό μας συμφέρον που είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη. Ευθύνη για την κατάσταση πριν από τους Ευρωπαίους, έχουμε όλοι εμείς. Ο κάθε ένας ξεχωριστά από τον τόπο που υπηρετεί και με τον τρόπο που ενεργεί. Έχω την προσωπική πεποίθηση πως αν είχαμε βάλει Θεός τη ζωή μας, θα ζούσαμε με αλήθεια και με μέτρο. Αυτή την ασκητική εκφράζει και η ορθόδοξη θεολογία.

Είμαστε Έλληνες. Είμαστε Ευρωπαίοι. Είμαστε Ελλάδα. Είμαστε Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε και όλοι μαζί. Κι όπως συνηθίζει να λέει μία άγια και ασκητική μορφή με πίστη, αγάπη και θέληση καρδιάς, νου και ψυχής, ο δικός μας άνθρωπος ο παπα Γιώργης ο Στέφας, έχει ο Θεός…

ηρακλής φίλιος
([email protected])

.