Σε μια κοινωνία που ξυπνάς το πρωί και δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει…Σε μια κοινωνία που η επιθετικότητα καθώς και ακραίες μορφές βίας είναι το αλατοπίπερο των καθημερινών ειδήσεων. Σε μια κοινωνία που το παθολογικό, το ακραίο, το επικίνδυνο ίσως και θανατηφόρο τείνει να γίνει μια συνήθεια του μυαλού που εν τέλει οδηγεί στην απάθεια.
Σε μια κοινωνία που το Εγώ υπερέχει προ πολλού του Εμείς! Σε μια κοινωνία που οι αξίες και η ηθική αποτελούν στοιχεία του παρελθόντος έχει κανείς την τόλμη να σκεφτεί τι θα απογίνει στο μέλλον και μάλιστα στο άμεσο; Σκοπός του ατόμου δεν πρέπει να είναι το τώρα και το βόλεμα. Σκοπός του ατόμου δεν πρέπει να είναι το προσωρινό και εφήμερο ειδικά όσον αφορά την εργασία που τα οχτάμηνα πχ τείνουν να γίνουν μια καθιερωμένα η μάλλον ήδη έγιναν.
Σε μια κοινωνία που οι νέοι βασίζουν το μέλλον και τη δημιουργία οικογένειας σε ευκαιριακές εργασίες και βολέματα δεν υπάρχει ισορροπία αλλά έτσι δημιουργείται μια μεγάλη ρωγμή όπου εγκαθίστανται όλα τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Η σταθερή εργασία είναι βασικός άξονας όχι μόνο της δημιουργίας οικογένειας αλλά και ολόκληρης της εξέλιξης του ατόμου. Δεν νοείται το 2023 να ξαναγυρίζουν σε εποχές όπου τα παιδιά μένουν με γονείς η ακόμα και παππούδες προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού η ακόμα χειρότερα διότι τα μοναδικά έσοδα είναι οι πενιχρές συντάξεις των ηλικιωμένων μελών.
Αυτά όλα θα μου πει κάποιος είναι γενικά φαινόμενα. Αγαπητοί μου φίλοι δεν υπάρχει γενικό κοινωνικό πρόβλημα όταν το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως ειδικό και συγκεκριμένο. Όλα ξεκινούν από τις μικρότερες κοινωνικές ομάδες και παίρνουν γενική μορφή! Όλα ξεκινούν από ομάδες όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, το χωριό, η πόλη, ο εκάστοτε δήμος! Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα τις μικρές τοπικές κοινωνίες! Οι αλλαγές είναι αλυσίδα! Δεν μπορεί πχ να λέμε ότι υπάρχει ανεργία όταν στην κάθε περιοχή δεν εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια αυτής! Η κάθε πόλη έχει το δικό της πλούτο είτε είναι φυσικός, είτε είναι πνευματικός.
Η κάθε πόλη έχει τα δικά της ξεχωριστά άτομα που την κοσμούν. Δε μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ενιαίες πολιτικές αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων εάν δεν λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής! Ο λόγος λοιπόν που αποφάσισα να είμαι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές είναι γιατί πιστεύω ότι έχουμε τα μέσα να βελτιώσουμε αυτή την πόλη αξιοποιώντας ανθρώπους που τους έχουμε στην αφάνεια, Τα Τρίκαλα είναι ένα διαμάντι που για να λάμψει όμως πρέπει να το γυαλίζουμε! Πιστεύω σε πράγματα ουσίας και όχι σε περιτυλίγματα! Πιστεύω επίσης ότι η έπαρση δεν κάνει καλό…Είναι όμορφα τα παραμύθια να τα λες…Αλλά όταν σου ζητήσουν να τα παρουσιάσεις τι θα τους δείξεις; Ίσως μπάζα και κουρνιαχτό! ( Ο κουρνιαχτός παρεμπιπτόντως είναι Τουρκική λέξη κατάλοιπο όπως και πολλές άλλες λέξεις της τουρκοκρατίας).
Κάποια στιγμή ειλικρινά σας το λέω δεν είχα έμπνευση να γράψω παραμύθια γιατί αυτά που άκουγα ήταν πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη φαντασία. Επειδή λοιπόν θέλω να είμαι συγγραφέας να γράφω μόνο αλλά όχι να ζω με παραμύθια αποφάσισα να συμμετέχω σε μια ομάδα αξιόλογων ατόμων που σκοπό έχει να μην αφήσει ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες για βελτίωση των συνθηκών τόσο της καθημερινότητας των πολιτών όσο και της νέας μας γενιάς που αγαπά και ασχολείται με τον πολιτισμό.
Είναι άρρωστο να εμμένουμε σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν και μας δημιουργούν δυσφορία! Δεν είναι δυνατόν να παραπονιόμαστε για πράγματα που μια φορά στα 4 χρόνια μας δίνεται η ευκαιρία να τα αλλάξουμε. Δεν υπάρχουν σωτήρες να μας σώσουν! Δεν υπάρχουν καλές νεράιδες η πρίγκιπες.
Σωτήρας της αξιοπρεπούς διαβίωσης σου είσαι εσύ άνθρωπε! Γι’ αυτό το λόγο πριν πας να ψηφίσεις κοιτάξου στον καθρέφτη και ρώτησε τον αν αξίζει για λίγα ψίχουλα να δώσεις παράταση σε ήδη δοκιμασμένες τακτικές και καταστάσεις! Σκέψου το αύριο τώρα….το σήμερα τελείωσε, ενώ το χθες δεν έχει νόημα! Σκέψου το αύριο και φτιάξε επιτέλους την κοινωνία που οραματίζεσαι! Όλοι μας έχουμε ένα ζευγάρι φτερά αλλά μόνο οι τολμηροί πετάνε μακριά!
Η Ιωάννα Χαρμπέα είναι κοινωνιολόγος-συγγραφέας και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Αχιλλέα Οικονόμου «Τρίκαλα τόπος για να ζούμε»